Omdat u voorlopig alleen vloeibaar of zacht voedsel kan gebruiken volgen hieronder tips om te zorgen dat u toch voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Een zachte of vloeibare voeding levert vaak wat minder energie, waardoor u kunt afvallen. Om afvallen te voorkomen is het belangrijk dat u voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Het zachte of vloeibare energie- en eiwitrijk dieet is geschikt bij slikproblemen, passageklachten of bijvoorbeeld na een kaakoperatie.

Door smaakverlies, spanningen, vermoeidheid, misselijkheid en pijn kan de eetlust afnemen. Eten kan meer tijd vergen dan voorheen. Dit kan ertoe leiden dat u minder eet en drinkt dan u nodig heeft. Het lichaam is op de vetreserves aangewezen, waardoor u afvalt. Omdat in de spieren eiwit is opgeslagen kunnen ook de spieren worden afgebroken en dit is zeer ongewenst. Hierdoor kunt u zich verzwakt voelen.

Om het afvallen te stoppen kunt u ervoor zorgen dat u een goede voeding gebruikt. Dit is een voeding waarbij met het eten net zoveel energie, of meer, binnenkomt als het lichaam verbruikt. Dat kan door meer te eten maar ook door kleine veranderingen of toevoegingen aan de voeding. Deze brochure bevat handige tips om de voeding energie- en eiwitrijker te maken binnen een zacht of vloeibaar dieet.