Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

Deze folder geeft u informatie over rooming-in en ouderparticipatie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Dag en nacht bij uw kind

Nu uw kind in het ziekenhuis is opgenomen, kunt u gebruik maken van de mogelijkheid tot rooming-in. Dat wil zeggen dat u dag en nacht bij uw kind kunt blijven. Dit geldt ook voor een spoedopname. De afdeling heeft bedden waar u gebruik van kan maken om te overnachten.

Uw kind opgenomen in het ziekenhuis

Een opname in het ziekenhuis is een ingrijpende ervaring, zeker voor een kind. Wanneer u als ouder bij uw kind blijft, is het vaak minder angstig en beter in staat om de ziekenhuiservaring goed te verwerken.

Als uw kind opgenomen wordt, dan is het niet zo dat u alle zorg uit handen hoeft te geven. Tijdens het verblijf van uw kind in het ziekenhuis, bent u als ouder dag en nacht van harte welkom. Voor uw kind en u is het fijn als een deel van de dagelijkse zorg, zoals u thuis gewend bent, tijdens de ziekenhuisperiode gewoon kan doorgaan. U kunt dan denken aan baden of douchen, aankleden, spelen en knuffelen. Vaak is uw aanwezigheid al voldoende om uw kind gerust te stellen. Samen met de zorgverleners uit het ziekenhuis werkt u zo aan het welzijn van uw kind. U heeft immers beiden een belang voor ogen; de beste zorg voor uw kind, met respect voor elkaars verantwoordelijkheden. Het is belangrijk om goede afspraken te maken over wie wat doet aan de zorg voor uw kind.

Samen met de verpleegkundige, die verantwoordelijk is voor uw kind, maakt u duidelijke afspraken, zoals welke zorg u zelf doet gedurende de opname. Om de zorg zoveel mogelijk af te stemmen op individuele wensen is het noodzakelijk om te weten wanneer u wel en niet aanwezig bent bij uw kind.