Nieuw! Luister nu aflevering 4: Zorg voor kanker van onze podcastserie Zorgopname!

Deze folder geeft u informatie over strikte isolatie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Overdracht van bacteriën en virussen voorkomen

Op het moment dat de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen voor medewerkers, zoals handen wassen of desinfecteren, niet voldoende zijn om verspreiding van bacteriën en virussen te voorkomen, nemen we extra isolatiemaatregelen. Als deze bacteriën en virussen worden overgedragen via druppels, de lucht, de handen of besmette voorwerpen, passen we strikte isolatie toe. Zo voorkomen we zoveel mogelijk de overdracht van bacteriën en virussen naar andere patiënten, bezoekers en medewerkers.

Wat betekent strikte isolatie voor u als patiënt?

  • U verblijft op een eenpersoonskamer met een dubbele deur (sluis). De kamerdeur is tijdens uw verblijf dicht.
  • Aan de deur van uw kamer hangt een rode isolatiekaart met daarop de maatregelen voor medewerkers en bezoekers.
  • U mag de kamer alleen verlaten als dit in het belang is van uw behandeling, zoals voor een onderzoek. Dit gaat altijd in overleg met de verpleging. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:

– U krijgt schone kleding of een schone pyjama aan.
– Uw bed wordt voorzien van schoon beddengoed of u krijgt een schoon bed.
– U wordt door verpleegkundigen van uw afdeling vervoerd.
– U desinfecteert uw handen met handalcohol.
– U maakt geen contact met andere patiënten.
– U maakt geen gebruik van algemene toiletten.

  • U wast uw handen na elk toiletbezoek met water en zeep.
  • Alle medewerkers die bij u op de kamer komen, dragen een schort met lange mouwen, handschoenen,een mondneusmasker en een muts. Soms dragen zij ook een beschermende bril.
  • De medewerkers desinfecteren hun handen met handalcohol bij het betreden en verlaten van de kamer en tussendoor bij verpleegkundige en medische handelingen.

We beseffen dat de isolatiemaatregelen voor u ingrijpend en onaangenaam kunnen zijn. Het is voor ons echter de enige manier om u zo goed mogelijk te kunnen behandelen en de andere patiënten te beschermen tegen mogelijke besmetting.