Nieuw! Luister nu aflevering 4: Zorg voor kanker van onze podcastserie Zorgopname!

Deze folder geeft je informatie over de Zindelijkheidspoli of ‘plasklas’. Je bent bij de kinderarts of de urotherapeut in het ziekenhuis geweest voor een eerste bezoek en wij willen je graag helpen om van je plasprobleem af te komen.

Problemen met plassen

Sommige kinderen hebben problemen met plassen. Er zijn kinderen die heel vaak per dag moeten plassen en hun plas moeilijk kunnen ophouden. Ze verliezen dan druppeltjes plas in hun onderbroek of plassen in hun broek omdat ze te laat op de wc zijn. Andere kinderen plassen juist te weinig. Zij houden hun plas te lang op of voelen niet wanneer zij moeten plassen. Ook zijn er kinderen die de bekkenbodemspieren verkeerd gebruiken. Zij plassen niet in een mooie straal maar in ‘stootjes’. Doordat je een ‘lastige’ blaas hebt, kan je ook nog blaasontstekingen krijgen. Er zijn ook kinderen die bedplassen. Het is heel vervelend als je een ‘lastige’ blaas hebt. Sommige kinderen schamen zich ervoor.

Wat is nu eigenlijk de plasklas?

De plasklas is op een middag en duurt ongeveer 3 uur. Er komen maximaal 3 kinderen tegelijk. Je bent niet alleen met je plasprobleem. Heel veel kinderen hebben problemen met plassen. Niet alleen kleine kinderen maar ook grotere kinderen. Eén van je ouders is ook aanwezig in de plasklas. Je krijgt heel veel tips hoe om te gaan met je plasprobleem en het is handig dat je ouders dit ook weten zodat ze jou kunnen helpen en steunen in de thuissituatie.

Tijdens de plasklas plas je 3 keer op een speciale wc. Wij noemen dit de computer wc. Wij kunnen dan op de computer zien hoeveel je plast en of je in een mooie straal plast. Met een moeilijk woord heet dit een flowmetrie.

Na het plassen kijken we of je blaas helemaal leeg is. We doen wat gel op je buik en kijken met een apparaatje of er nog plas in je buik zit. Je ziet dan de binnenkant van je buik op het computerscherm. De gel is een beetje koud en het kietelt wat. Met een moeilijk woord noemen we dit een echoscopie.