Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

Het Multidisciplinair Diabetisch Voeten Spreekuur (MDVS) bij Adrz vindt één keer per twee weken plaats. Hier komen diabetespatiënten met een wond aan de voet, die niet goed geneest. Carla van Eijzeren is als diabetesverpleegkundige betrokken bij het MDVS. Zij legt uit dat een goede regulatie van de diabetes belangrijk is om de wond te kunnen genezen. “Een verhoogde bloedsuikerspiegel beschadigt de bloedvaten en zenuwbanen. Hierdoor ontstaan wonden aan de voet, die geïnfecteerd kunnen raken. Het is om die reden belangrijk de bloedsuikerspiegel zo optimaal mogelijk te reguleren, óók als het om genezen van een wond gaat.”

De patiënten die bij het MDVS komen, zijn doorverwezen door de huisarts of zijn al bekend als patiënt in het ziekenhuis. Carla vertelt dat zij van nieuwe patiënten eerst zoveel mogelijk informatie verzamelt. “Eigenlijk breng ik de diabetes in kaart aan de hand van de informatie van de huisarts of internist, bloedglucosewaardes en natuurlijk van wat ik van patiënten hoor. Wat gebruikt iemand aan tabletten of insuline, hoe is de voeding, alcoholgebruik en hoe mobiel is iemand, zijn vragen die aan de orde komen.”

Coachen diabetespatiënten

Het valt Carla op dat veel diabetespatiënten zich onvoldoende bewust zijn van het belang van een goede bloedsuikerspiegel. “Zij willen vooral graag dat de wond sluit, maar vergeten soms dat ze daarbij zelf óók een rol spelen. Om die reden maak ik hen bewust van het belang van een gezonde leefstijl met gezonde voeding en voldoende beweging. Het geeft mij voldoening om patiënten zo te coachen, zodat we samen proberen de diabetes goed onder controle te krijgen.”