Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

Vernauwing van de slagader

Etalagebenen (perifeer arterieel vaatlijden)

Etalagebenen, ofwel vernauwingen in de beenslagaders, ontstaan door slagaderverkalking. Door de vernauwing vermindert de bloedtoevoer naar de benen. De beenspieren krijgen minder zuurstof; dit geeft pijnklachten bij het lopen. De behandeling bestaat in eerste instantie uit looptherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut en als dat niet lukt, een dotterbehandeling of operatie.

Vernauwde halsslagader (carotis stenose)

Vernauwing van de halsslagader ontstaat door slagaderverkalking. Zo’n vernauwing kan leiden tot een TIA of een herseninfarct. De vernauwing kan worden opgeheven met een operatie als hier een indicatie voor bestaat.

Thoracic Outlet Syndroom (TOS)

Dit is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij de vaatzenuwbundel, die in het schoudergebied ligt, bekneld raakt.

Verwijding van de slagader

Verwijding van de buikslagader (abdominaal aorta aneurysma: AAA)

Een aneurysma is een plaatselijke verwijding van een slagader. In ongeveer 80% van de gevallen betreft het de aorta in de buikholte, dit wordt ook wel een Abdominaal Aorta Aneurysma (AAA) genoemd. Meestal worden deze verwijdingen per toeval gevonden en geeft het geen klachten. Verwijdingen kunnen ook voorkomen in de knieholte en de borstholte. De verwijding kan middels een operatie worden opgeheven.

 

Spataderen (varices)

Spataderen (ook wel varices genoemd) zijn verwijde aders in de benen. Ze ontstaan doordat de kleppen in de aders niet goed sluiten en er bloed terugstroomt. Ze kunnen pijnlijke benen of kuiten veroorzaken, met name na lang staan. Er zijn verschillende behandelmethode mogelijk om de klachten te verhelpen.

Diabetische voet

Een diabetische voet is een combinatie van voetafwijkingen die ontstaan bij patiënten met diabetes mellitus. Deze voetafwijkingen kunnen wonden zijn, maar ook afwijkingen in de stand van de voet. Afhankelijk van de afwijkingen wordt een behandelplan gemaakt. Eens in de twee weken is er een diabetische voetenpoli waarbij verschillende disciplines en specialisten de klachten samen beoordelen: vaatchirurg, wondverpleegkundige, diabetesverpleegkundige, revalidatiearts en podoloog.

WEC (Wond Expertise Centrum)

Als een wond niet goed geneest of waarbij het probleem erg groot en ingewikkeld is, kan de huisarts of behandelend arts iemand doorverwijzen naar het Wond Expertise Centrum (WEC). Het WEC heeft een speciaal spreekuur waar doktersassistenten, wondverpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, dermatologen en vaatchirurgen uit eerste en tweede lijn samen een expertteam vormen.

Toegang voor dialyse

Shunt

Een shunt is een directe verbinding tussen en slagader en een ader. Deze verbinding wordt chirurgisch aangelegd. Door het drukverschil in de ader en slagader neemt de bloedstroomsnelheid toe waardoor de diameter van de ader zal toenemen.

Centraal Veneuze Katheter

Een CVK is een kunststof slangetje die, bij voorkeur, in de halsader wordt ingebracht. De katheter kan direct gebruikt worden en wordt afgeplakt met een pleister. De lijnen van de dialysemachine kunnen aangesloten worden op de katheter om de dialysebehandeling uit te voeren.

PD-katheter

Een peritoneale dialysekatheter is een slangetje in de buikholte waarover met vloeistof afvalstoffen gefilterd kunnen worden.