MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Bij dit onderzoek worden met behulp van een magnetisch veld en radiogolven afbeeldingen van uw lichaam gemaakt. Er wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstralen.

Hier vindt u informatie die voor u belangrijk is bij de voorbereiding, uitvoering en nazorg van het MRI-onderzoek. onderaan de pagina staat informatie over verschillende typen MRI-onderzoeken.

Wat moet u van tevoren melden?

Het is belangrijk dat u ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact opneemt met uw behandeld arts en de
afdeling radiologie als u:

  • een pacemaker, ICD, neurostimulator, kunsthartklep, geïmplanteerde gehoorsbeentjes of tissue -xpander in het lichaam heeft;
  • zwanger bent of denkt dat te zijn. Het onderzoek wordt alleen uitgevoerd als het strikt noodzakelijk is;
  • last heeft van claustrofobie. Eventueel kan er een afspraak worden gemaakt om vooraf de MRI te komen bekijken. Als het nodig is,  kan er een begeleider tijdens het onderzoek bij u in de kamer blijven.

Voorbereiding MRI onderzoek

Kleding

Kledingstukken met metalen ritsen of sluitingen mag u niet aangehouden tijdens het onderzoek. Eventueel kunt u een t-shirt of hemd en broek zonder metaal meenemen om tijdens het onderzoek te dragen. Laat uw sieraden en waardevolle spullen thuis.

Make-up

Als u voor een onderzoek van uw hoofd komt, mag u geen haargel, haarlak of oogmake-up dragen. Dit kan de kwaliteit van de MRI beelden nadelig beïnvloeden.

Contrastmiddel

In sommige gevallen is het nodig om contrastmiddel te gebruiken. Dit wordt toegediend via een infuus. Sommige mensen zijn  overgevoelig voor MRI contrastmiddelen. Dit is meestal bekend uit eerder MRI onderzoek. Als dit bij u bekend is, moet u dit melden bij het maken van de afspraak en voor het onderzoek. In zeldzame gevallen komen lichamelijke reacties op het contrastmiddel voor zoals bijvoorbeeld voorbijgaande huidreacties, jeuk, benauwdheid. Neem in het geval van een laattijdige reactie contact op met uw huisarts.

Het onderzoek

Onderzoek

15 Minuten voorafgaand aan het onderzoek dient u zich te melden aan de balie van de afdeling Radiologie. Op de afdeling Radiologie haalt een laborant u op uit de wachtkamer. Voordat het onderzoek begint, legt de laborant u uit wat er gaat gebeuren. Uiteraard kunt u altijd vragen stellen als u iets niet begrijpt. Tijdens het onderzoek komt u op een verschuifbare tafel te liggen. Afhankelijk van het te  onderzoeken gebied wordt er gebruik gemaakt van meetinstrumenten die op het lichaam worden gelegd. De MRI scan maakt veel lawaai. Daarom krijgt u een alarmbel om de laborant te kunnen waarschuwen in geval van nood. Tevens krijgt u een hoofdtelefoon op om u tegen lawaaioverlast te beschermen. Desgewenst kunt u muziek luisteren.

Achtereenvolgens worden meerdere scans gemaakt. Deze variëren in scantijd.
Tijdens het onderzoek bent u alleen in de scanruimte. De laboranten kunnen u zien door middel van een camera. Voor een goed verloop van het onderzoek is het belangrijk dat u tijdens het onderzoek niet beweegt.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten afhankelijk van het soort onderzoek.

Uitslag van het onderzoek

De uitslag krijgt u van uw behandelende arts.

Verhinderd

Kunt u niet naar het onderzoek komen, wilt u dit dan tenminste 24 uur voor het onderzoek melden bij de
afdeling Radiologie. In uw plaats kunnen we dan een andere patiënt helpen.

 

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de afdeling radiologie.