Adrz

Deze folder geeft u informatie over een röntgenfoto (buckyonderzoek). Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Bij een röntgenfoto wordt een afbeelding van de binnenkant van het lichaam gemaakt. Dit gebeurt met behulp van röntgenstraling. De afbeelding heet daarom een röntgenfoto. Röntgenstraling is straling die door weefsels van het lichaam heendringt. Hierdoor zijn uw botten en bepaalde lichaamsdelen, zoals hart en longen, goed te zien. (Een foto van hart en longen heet ook wel een ‘thoraxfoto’). Op de röntgenfoto zijn de botten wit en is de lucht zwart. Organen of andere weefsels krijgen een grijstint.

Van tevoren melden

Het is belangrijk dat u ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact opneemt met uw behandeld arts en de afdeling Radiologie als u zwanger bent of denkt dat te zijn. Het onderzoek wordt alleen uitgevoerd als het strikt noodzakelijk is.

De dag van het onderzoek

Voorbereiding

Kleding
Voor het onderzoek is het soms nodig dat u zich gedeeltelijk ontkleedt. Het is prettig wanneer u kleding aan heeft die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken. Laat uw sieraden en waardevolle spullen thuis.

Medicatie
Heeft u een insulinepomp? Schakel deze dan uit (c.q. zet toediening stop) voordat u de onderzoekskamer binnengaat. De röntgenapparatuur kan uw insulinepomp mogelijk verstoren. Direct na het onderzoek kunt u uw insulinepomp weer aanzetten.

Verloop onderzoek

U meldt zich vijf minuten voor het onderzoek bij de balie van de afdeling Radiologie. Een laborant haalt u op uit de wachtkamer. Voordat het onderzoek begint legt hij/zij u uit wat er gaat gebeuren. Uiteraard kunt u altijd vragen stellen als u iets niet begrijpt. De laborant vraagt u het te onderzoeken lichaamsdeel te ontdoen van kleding en eventueel sieraden. Daarna vertelt de laborant u hoe u moet staan, zitten of liggen om een goede foto te kunnen maken. De houding is afhankelijk van het af te beelden lichaamsdeel. Vervolgens worden een of meerdere röntgenfoto’s gemaakt. Hierbij is het belangrijk de aanwijzingen van de laborant goed te volgen. De bediening van de apparatuur gebeurt vanachter een loodscherm. Dit scherm is voor de bescherming van de laborant tegen de röntgenstralen. Het onderzoek duurt vijf tot tien minuten.

Uitslag onderzoek
De uitslag krijgt u van uw behandelend (huis)arts.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Radiologie via 088 125 43 60. Neem tenminste 24 uur voor de afspraak contact op met de afdeling Radiologie als u verhinderd bent.

Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.