Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Anesthesiologie houdt zich bezig met de verschillende vormen van anesthesie (verdoving en narcose), met pijnbestrijding en andere zorg rond de operatie. Welke vorm van verdoving voor u het meest geschikt is, hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd, lichamelijke conditie en het soort ingreep. U kunt ook een persoonlijke voorkeur aangeven tijdens uw bezoek aan het preoperatieve spreekuur.

Preoperatief spreekuur

De anesthesioloog is altijd op de hoogte van uw ziekte. Vragen over uw gezondheid, welke medicijnen u gebruikt en of u allergisch bent voor bepaalde medicijnen vult u vooraf in op het preoperatieve vragenformulier dat u meekrijgt van het Opnameplein. Uw anesthesioloog neemt uw dossier vooraf door en bespreekt dit op het preoperatieve spreekuur (POS) en zal samen met u tot het meest passende anesthesiologische behandelplan komen. Ook bespreekt de anesthesioloog met u welke medicijnen u wel of niet mag gebruiken voor de operatie.

Verschillende typen anesthesie

Er bestaan verschillende typen anesthesie. De anesthesioloog bepaalt samen met u de meest geschikte vorm van anesthesie. Enkele vormen van anesthesie zijn:

  • Algehele anesthesie (narcose)
  • Sedatie (roesje)
  • Spinale anesthesie (ruggenprik)
  • Epidurale anesthesie (ruggenprik waarbij een catheter wordt achtergelaten)
  • Perifere zenuwblokkade

Soms wordt er voor gekozen om verschillende vormen van anesthesie te combineren om zowel tijdens als na de operatie de meest optimale zorg te bieden.

Nuchter zijn

Het is uitermate belangrijk dat u nuchter bent voor uw ingreep. Als u niet nuchter bent, gaat uw ingreep niet door. In onderstaande animatie vertellen wij u meer over nuchter zijn voor volwassenen. Voor kinderen gelden andere regels.

Wachttijd Anesthesiologie: Goes 100, Vlissingen 63

Dit is het aantal dagen dat u moet wachten vanaf het moment dat u de afspraak maakt tot het moment dat u terecht kunt bij de betreffende polikliniek.