Bij borstaandoeningen zijn verschillende behandelingen mogelijk. De oncologisch chirurg vertelt welke behandeling voor u van toepassing is. Om te begrijpen welke behandeling noodzakelijk is, lichten we de aandoeningen eerst toe.

Goedaardige aandoeningen van de borst

Wanneer u met een klacht aan de borst naar de huisarts gaat, of wanneer u via het Bevolkingsonderzoek voor borstkanker naar het ziekenhuis bent verwezen, kan de uitslag van deze onderzoeken verschillende dingen laten zien.

De uitslagen waren bij u goedaardig, maar wat betekent dit dan? Is het nodig om het te laten controleren en waar kunt u zelf op letten? Vragen die u misschien bezig houden na de opluchting die u voelde toen de uitslag goed bleek te zijn. Hier leest u welke goedaardige aandoeningen er bestaan en wat geadviseerd wordt ten aanzien van controle en risico’s.

Kwaadaardige aandoeningen van de borst

Kanker is het ongeremd delen van lichaamscellen, waardoor er een kwaadaardige tumor (gezwel) kan ontstaan. Bij borstkanker begint de ongeremde celdeling in de borst. Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen in Nederland. Eén op de zeven vrouwen krijgt ooit in haar leven borstkanker. Borstkanker ontstaat geleidelijk. Het kan jaren duren voordat een tumor wordt ontdekt.

Digitale keuzehulp

Als u naar uw specialist in Adrz gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u (meestal) meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Welke behandeling of welk onderzoek het beste bij u past, hangt van een aantal zaken af. Bijvoorbeeld van de risico’s van de ingreep, uw leefstijl, uw beroep, uw wensen. Niemand kent uw situatie beter dan uzelf. Het is daarom belangrijk dat u altijd vragen stelt, ook als u ergens twijfels over heeft. Het is belangrijk om samen met uw arts deze zaken op een rijtje te zetten. Om u te helpen bij het maken van een keuze, wordt er gebruik gemaakt van een digitale keuzehulp. Deze wordt tijdens het consult aan u uitgereikt. U mag er natuurlijk ook zelf om vragen!

Soorten borstkanker

Borstkanker kan op verschillende plaatsen in de borst ontstaan.

  • Ductaal: dit betekent dat de kanker is ontstaan in een melkgang. Deze vorm komt het meeste voor.
  • Lobulair: dit betekent dat de kanker is ontstaan in een melkklier.
  • Daarnaast zijn er ook zeldzamere vormen van borstkanker.

Invasieve groei

De tumor ontstaat in de melkgang of melkklier en groeit naar het omliggende weefsel door. Ook dan is er een verdeling:

  • Invasieve ductale tumor: De tumor is in de melkgang ontstaan en is doorgegroeid. Dit komt het meest voor. Het is te voelen als een harde knobbel.
  • Invasieve lobulaire tumor: De tumor is in de melkklier ontstaan en is doorgegroeid. Dit komt voor bij 5 tot 15% van de vrouwen. Meestal is er alleen een zwelling in de borst te voelen.

Kenmerken van borstkanker

Soms zijn er nog kenmerken in de tumor die ervoor zorgen dat de tumor kan groeien. De tumor is dan gevoelig voor bijvoorbeeld hormonen of een bepaald eiwit. ook hierin is een onderverdeling gemaakt.

  • De tumor kan groeien onder invloed van hormonen (oestrogeen en progesteron). Als de tumor niet hormoongevoelig is, groeit deze niet onder invloed van hormonen.
  • De tumor kan ook groeien onder invloed van een bepaald eiwit. We noemen dit dan HER2-positief. Als de tumor niet gevoelig is voor dit eiwit noemen we dit HER2-negatief.
  • Als de tumor niet gevoelig is voor hormonen en ook niet voor het eiwit HER2 dan noemen we dat triple negatief.