Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Borstkanker is de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen de diagnose borstkanker. De ziekte komt het meest voor bij vrouwen tussen de 50 en 70 jaar. Maar ook mannen kunnen borstkanker krijgen. In Nederland zijn dit per jaar ongeveer 120 mannen.

Klachten bij borstkanker

Bij borstkanker kunnen de borsten er anders uitzien of anders aanvoelen dan normaal. Soms is een knobbeltje te voelen, maar dat hoeft zeker niet altijd zo te zijn. Een verandering aan de huid of van de tepel kan ook wijzen op borstkanker.

Soorten borstkanker

De borst is opgebouwd uit melkklieren, melkgangen, tepel, vetweefsel, bindweefsel, bloedvaten en lymfevaten en heeft een uitloper van borstweefsel naar de oksel toe. De meest voorkomende soorten borstkanker ontstaan vanuit de melkklieren en de melkgangen. Zeldzamer is borstkanker van de tepel.

Behandeling en prognose

De behandeling van borstkanker kan voor iedere patiënt anders zijn en wordt bepaald door verschillende factoren, zoals leeftijd, soort tumor, grootte en delingssnelheid van de tumor, okselstatus en hormoon- en eiwitgevoeligheid van de tumor. Deze factoren geven tevens aan in welk stadium de tumor zich bevindt. De overlevingskansen nemen toe naarmate het stadium lager is.

Borstkanker is over het algemeen goed te behandelen en de kans op genezing is dus groot. Hieronder vindt u cijfers over de overleving per stadium:

  • Stadium I: 1 jaar na de diagnose zijn bijna alle patiënten nog in leven. Na 5 jaar is dit 98%.
  • Stadium II: 1 jaar na de diagnose zijn bijna alle patiënten nog in leven. Na 5 jaar is dit 92%.
  • Stadium III: 1 jaar na de diagnose is 96% van de patiënten nog in leven. Na 5 jaar is dit 76%.
  • Stadium IV: 1 jaar na de diagnose is 80% van de patiënten nog in leven. Na 5 jaar is dit 29%.

Behandelingen

Bekijk hier de behandelingen voor borstkanker.

Informatiefolder

Markering in borst of oksel met jodiumzaadje