Deze folder geeft u informatie over anti-hormonale (endocriene) therapie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Anti-hormonale therapie is de behandeling van (borst)kanker met medicijnen. Het wordt ook wel endocriene therapie genoemd. Bij hormoongevoelige borstkanker zijn oestrogeen- en progesteronhormonen die de groei stimuleren. Ze worden voornamelijk in de eierstokken gemaakt en gedeeltelijk ook in de bijnieren en in het onderhuids vetweefsel. Zolang het lichaam zelf geslachtshormonen aanmaakt, kunnen tumorcellen zich delen en kan de tumor blijven groeien.
Anti-hormonale therapie richt zich dus op het remmen of blokkeren van de geslachtshormonen. Het is een behandeling die alleen werkt bij tumoren die ‘hormoongevoelig’ zijn en dus ‘hormoonreceptoren’ op de wand van de tumorcel hebben zitten. Als deze receptoren een binding aangaan met het oestrogeen (en in mindere mate met het progesteron) worden er verschillende signalen afgegeven in de tumorcel, bijvoorbeeld een signaal tot celdeling. Met anti-hormonale
therapie probeer je dit te blokkeren.