Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

Endocrinologie is een specialisme binnen de Interne Geneeskunde dat zich bezig houdt met het onderzoeken en behandelen van ziekten van hormonen en hormoonproducerende klieren. Hormonen zijn stoffen die in het lichaam boodschappen overbrengen.

Verschillende hormonen

Hormonen worden aangemaakt in een hormoonklier, door het bloed naar een bepaald weefsel of orgaan vervoerd, waar ze hun werking uitoefenen. Bekende voorbeelden zijn schildklierhormoon en stresshormoon. Hormonen zijn betrokken bij tal van lichaamsprocessen zoals energieopbouw, botopbouw, het suiker-, water-, zout- en zuurgehalte van het bloed en eetlust.

Endocriene ziekten

Endocriene ziekten worden onderscheiden in stoornissen van de werking van hormonen (er is een overmaat of een tekort aan hormoonwerking) en gezwellen (tumoren) van hormoonproducerende klieren. Bepaalde endocriene ziekten, zoals schildklierziekten en diabetes mellitus, komen veel voor en worden meestal door huisarts of internist in een niet-academisch ziekenhuis behandeld. Voor deze veel voorkomende endocriene ziekten richt een internist-endocrinoloog zich met name op ernstige en moeilijk te behandelen varianten. De specialisten die patiënten met endocriene aandoeningen binnen Zeeland (Adrz en ZorgSaam) behandelen, endocrinologen, werken nauw met elkaar samen. Zeldzame endocriene ziekten worden vaak in overleg met academische ziekenhuizen, in ons geval het Erasmus MC in Rotterdam, behandeld.

Onze zorgverleners