Wat is de zoutbelastingtest?
Bij een zoutbelastingtest krijgt u via een infuus, vier uur lang, extra zout (natrium) toegediend. Het doel van een zoutbelastingtest is om via bloedafname een mogelijke verklaring te vinden voor een hoge bloeddruk of een te laag kaliumgehalte in het bloed.
Hoge bloeddruk en Aldosteron
Boven de nieren liggen de bijnieren. De buitenste laag van de bijnier, de bijnierschors, maakt verschillende hormonen aan waaronder het hormoon Aldosteron. Aldosteron heeft een belangrijke functie in het vasthouden van natrium (= zout) in het lichaam. Dat is nodig als de bloeddruk laag is. Een teveel aan natrium in het lichaam leidt tot hoge bloeddruk. Dit natrium wordt in normale toestand snel door de nieren uitgescheiden omdat het Aldosteron dan daalt. Een te grote aanmaak van het hormoon Aldosteron, ook als het niet nodig is, maakt dat natrium niet goed uitgescheiden kan worden en dat de bloeddruk hoog blijft of zelfs stijgt. Normaal daalt het hormoon Aldosteron in het bloed wanneer extra zout wordt toegediend. Bij patiënten met een overproductie van Aldosteron (= primair hyperaldosteronisme) wordt die daling niet gezien.
De dag van de behandeling
Het onderzoek vindt op één dag plaats. U meldt zich op de afgesproken datum en tijd bij de balie van afdeling F. In verband met de planning vragen wij u vriendelijk om op tijd aanwezig te zijn.
Voorbereiding
Neem op de dag van de zoutbelastingtest alleen een licht ontbijt die bestaat uit: één kop thee en twee beschuiten met beleg. Na dit ontbijt blijft u nuchter tot ná de test. U mag wel af en toe een slokje water.
- Sommige medicijnen kunnen het resultaat van het onderzoek beïnvloeden. Uw behandelend arts bespreekt van tevoren met u welke medicijnen u moet stoppen voor de test. Gebruikt u kaliumtabletten dan dient u deze altijd in te nemen. Bent u tijdens het gesprek met uw arts vergeten het gebruik van bepaalde medicijnen te melden, geef dat dan alsnog door aan de verpleegkundige.
- Trek op de dag van de test gemakkelijk zittende kleding aan.
- Zorg dat u voor het onderzoek meer dan twee uur wakker bent.
- Rust voor het onderzoek, minimaal één uur, in een comfortabele zittende houding.
De behandeling
Eerst wordt een anamnese bij u afgenomen, vindt er uitleg plaats over de zoutbelastingtest en prikken we uw bloed om het kaliumgehalte te controleren. Bij een te laag kaliumgehalte krijgt u extra kalium via een drankje of een infuus. Ook als er klachten zijn van kortademigheid/hartkloppingen en pijn op de borst zal de verpleegkundige de behandelend arts raadplegen. Zijn er geen klachten dan wordt het onderzoek gestart.
- Tijdens de test zit u op een bed, u mag niet gaan liggen. Er wordt een automatische bloeddrukmeter aangesloten, deze meet de bloeddruk elke dertig minuten gedurende de test. Kijk of luister niet naar de uitslag van de metingen, dit kan namelijk de uitslag van een volgende meting beïnvloeden.
- De verpleegkundige brengt een infuusnaald in een ader van uw arm. Via een kraantje, die aan de infuusnaald wordt bevestigd, wordt eerst bloed afgenomen om het Aldosteron gehalte te bepalen. Hier voelt u niets van.
- Daarna krijgt u via het een infuus een zoutoplossing van 0.9% toegediend.
- Gedurende de volgende vier uren wordt er via het infuus twee liter met deze zoutoplossing ingebracht. Na de vier uren nemen we nogmaals bloed bij u af, via het infuus. Daarna wordt het infuus verwijderd en is de test klaar.
- Tijdens de test mag u niet uit bed, alleen voor het toiletbezoek. Het laatste uur van de test mag u ook niet meer naar het toilet. De bedrust is nodig omdat het Aldosteron gehalte kan veranderen bij verandering van lichaamshouding.
Na de behandeling
U mag kort na de test weer eten en drinken en medicijnen innemen. En als u zich goed voelt mag u naar huis.
Uitslag
Vier weken na de zoutbelastingtest bespreekt uw behandelend arts de uitslag van de zoutbelastingtest met u tijdens uw controlebezoek op de polikliniek. U krijgt hiervoor een afspraak mee.
Complicaties en bijwerkingen
U kunt tijdelijk wat kortademig worden door het vasthouden van teveel vocht in het lichaam.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar afdeling Interne Geneeskunde en Geriatrie via 088 125 44 95. Bent u onverwacht verhinderd? Bel dan tijdig om uw afspraak te verzetten via 088 125 45 00.
Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.