Nieuw! Luister nu aflevering 4: Zorg voor kanker van onze podcastserie Zorgopname!

AYA-zorg officieel live bij Adrz!

Deze week is ziekenhuis Adrz officieel van start gegaan met AYA-zorg. AYA-zorg is leeftijdsspecifieke zorg voor AYA’s (adolescents and young adults, oftewel jongvolwassenen) in de leeftijd van 18 t/m 39 jaar die de diagnose kanker hebben gekregen.

AYA-zorg focust zich op de kwaliteit van leven van deze doelgroep tijdens en na kanker. Dit betekent dat deze patiënten leeftijdsspecifieke integrale zorg en begeleiding nodig hebben die onlosmakelijk samenhangt met de medische behandeling. Dat komt onder andere doordat tumorcellen zich anders in het lichaam van een jongvolwassene gedragen en zowel de diagnose als de behandeling een ander effect heeft op het leven dan bij kinderen en ouderen. AYA-zorg bevat daarom – naast de medische behandeling – extra aandacht voor bijvoorbeeld werk, studie, sociale omgeving, intimiteit en vruchtbaarheid. Uiteraard werd hier vanuit Adrz voorheen ook aandacht aan besteed, maar vanaf november 2022 is het ziekenhuis officieel aangesloten bij het AYA-zorgnetwerk. Binnen dit netwerk zijn diverse Nederlandse ziekenhuizen aangesloten en werken samen op dit gebied. Ook biedt het mogelijkheden tot opleidingen, worden er onderling resultaten van oncologische wetenschappelijke onderzoeken gedeeld en kan het extra support bieden.

Anja Kluijfhout, Verpleegkundig Specialist en lid van de kerngroep AYA-zorg bij Adrz: “Jaarlijks krijgen 3900 jongvolwassenen de diagnose kanker. Dan staat de wereld van zo een jongvolwassene natuurlijk helemaal op zijn of haar kop. Ze zitten naast vragen over de ziekte en de behandelingen zelf, ook met talloze vragen over sporten, studeren, werken, het eventueel stichten van een gezin en nog veel meer leeftijdsgebonden vragen. Zodra een patiënt bij ons de diagnose kanker krijgt, zorgen we dat we oog hebben en blijven houden voor allerlei zaken die er spelen binnen het leven van deze jonge mensen. We focussen daarbij vooral erg op wat de patiënt zelf nodig heeft. We stellen de vraag: “Wie ben jij en wat heb je nodig?” en hopen ze op deze manier zoveel mogelijk bij te staan om de regie over hun eigen leven te behouden. We maken hierbij gebruik van uitgebreide anamnese en werken nauw samen met onder andere psychologen en maatschappelijke werk. Dit deden we al, maar we vinden het erg belangrijk om, samen met andere ziekenhuizen, nu officieel aangesloten te zijn bij het AYA-zorg netwerk. Zo blijven we ons ontwikkelen op dit gebied. Binnen het netwerk worden er tools en interventies voor deze zorg aangeboden, maar ook de mogelijkheid om advies in te winnen en bijvoorbeeld het vergroten van de deskundigheid door middel van extra scholing. Indien nodig kunnen we patiënten nu ook doorverwijzen naar een universitair medisch centrum, zoals het Erasmus MC.”