De toekomst brengt mooie uitdagingen met zich mee. Omdat we als ziekenhuis een grote vervuiler zijn, voelen we ons verantwoordelijk om goede oplossingen, ideeën en vernieuwingen door te voeren die bijdragen aan een gezondere leefomgeving in Zeeland. Een gezonde leefomgeving houdt u en de wereld om ons heen namelijk gezond. Met verschillende initiatieven dagen we bij aan een beter klimaat. We willen onze CO2-uitstoot en grondstoffengebruik verminderen. En soms hebben we daar uw medewerking bij nodig. Gooi tijdens uw bezoek uw afval in de juiste afvalbak en haal uw koffie in de herbruikbare beker of neem uw eigen beker mee.

Hoe dragen we bij aan een duurzamer Zeeland?
Duurzaamheid is een belangrijk strategisch en ziekenhuisbreed programma met ‘Greenteams’ binnen iedere afdeling. Zij zijn allemaal aan de slag met duurzame initiatieven. Zij enthousiasmeren collega’s om ook hun steentje bij te dragen.
We zetten verder in op:
- Vastgoed
- Installaties en energie
- Facilitaire dienst
- Zorg en duurzame inzetbaarheid van personeel
Greendeal Duurzame Zorg 3.0
Eind 2023 hebben we de ‘Greendeal Duurzame Zorg 3.0, samen werken aan duurzame zorg’ ondertekend waarmee we bepaalde doelstellingen willen behalen.
- Inzetten op gezondheid (voeding, fysieke en mentale gezondheid bevorderen, toepassen nieuwe kennis en ervaring op gezonde leef-werkomgeving).
- Vergroten van bewustwording en kennis over duurzame zorg.
- 55% minder directe CO2 uitstoot in 2030 en minimaal 30% voor 2026 (ten opzichte van 2018).
- 50% minder primair grondstof gebruik in 2030 (ten opzichte van 2016).
- Circulaire zorg in 2050.
- Vermindering van de milieubelasting van medicatiegebruik.
Een greep uit onze duurzame projecten
Bewust omgaan met infuuszakken
Tijdens een wereldwijd tekort aan infuuszakken zijn verschillende aangepaste behandeladviezen opgesteld om schaarste te voorkomen. Denk hierbij aan het gebruiken van orale medicijnen en het stoppen met onderhoudsinfusen. Door deze adviezen blijvend door te voeren besparen we hiermee jaarlijks ongeveer 15%, een enorme hoeveelheid plastic afval!
Duurzaam beheer medische instrumenten
In ons ziekenhuis worden medische instrumenten zorgvuldig onderhouden. Gebruikte sets van de OK, zoals metalen tangetjes en schaartjes worden nauwkeurig gereinigd, gecontroleerd en, waar nodig, gerepareerd door gecertificeerde partners. 98% van de opgestuurde instrumenten krijgt een tweede leven en soms wel een derde leven. Dit vermindert de CO2-uitstoot met ongeveer 30 ton per jaar. Daarnaast besparen we er jaarlijks ook duizenden euro’s mee. Van periodiek onderhoud tot spoedreparaties binnen één dag, alles is erop gericht om verspilling te minimaliseren en de levensduur van instrumenten te verlengen. Door samenwerking en innovatie dragen we bij aan een duurzamere zorgpraktijk, zonder in te leveren op kwaliteit of patiëntveiligheid.
Terugdringen papiergebruik
Onze folders zijn allemaal digitaal. Als een folder van u van toepassing is, dan koppelen wij die aan MijnAdrz. Brieven versturen we ook zo weinig mogelijk. Acties om patiënten hun gegevens te laten verifiëren zodat we hen digitaal kunnen bereiken, hebben veel opgeleverd. Soms moeten we nog wel printen. Door dit standaard dubbelzijdig te printen en lichter papier te gebruiken, besparen we 32% minder hout en produceren we 731 kg minder afval.
Luchtbehandelingskasten in Goes
De luchtbehandelingskasten in Goes zijn opgeknapt waardoor ze o.a. een lager energieverbruik hebben en minder CO2.
Afval scheiden
We hebben meer dan vijftig verschillende afvalstromen.
- Glas wordt 100% gerecycled.
- Restafval gaat naar eindverwerker om groene stroom op te wekken.
- We scheiden papier en karton en dit wordt tot pulp verwerkt en gebruikt voor nieuwe producten.
- We hebben afvalstations voor gescheiden afval.
Minder en minder koffiebekers
Door het gebruik van eigen mokken hebben we in 2024 ongeveer 600.000 minder bekers verbruikt ten opzichte van 1.500.000 stuks in 2023. Dit is een besparing van 3500 kilo afval en 17.000 euro. Sinds kort hebben we onze koffieautomaten alleen nog herbruikbare bekers. Bezoekers kunnen eenmalig een beker kopen voor 75 cent. Daarna kunnen ze onbeperkt koffie of thee halen. Hiermee gaan we in 2025 nog eens een zeer groot deel van de bekers samen besparen.