Allergiehuidtest
Een allergiehuidtest is een onderzoek om een allergie voor bepaalde inhalatieallergenen vast te stellen. Bij het onderzoek wordt gebruik gemaakt van een standaardreeks met oplossingen van allergenen, zoals grassen boompollen, huisstofmijt, hond en kat.
Voorbereidingen
U mag voor het onderzoek gewoon eten en drinken, u hoeft niet nuchter te zijn. Alle medicijnen die u gebruikt voor allergische klachten van neus of longen of huid mag u vanaf zeven dagen voor de allergietest niet meer gebruiken. Sprays mag u wel doorgebruiken.
Belangrijk
- Medicijnen tegen allergische klachten zijn tabletten tegen allergie die u voorgeschreven heeft gekregen
(zoals Desloratine) of tabletten die u zelf heeft gekocht (zoals Ceterizine). - Als u zwanger bent kan er geen allergie huidtest worden afgenomen.
- Smeer uw onderarmen niet in met bodylotion.
Het onderzoek
Op het afgesproken tijdstip meldt u zich aan bij de receptie, waarna u plaats kunt nemen bij de polikliniek
KNO op route 20 in Goes. De doktersassistente haalt u op uit de wachtkamer.
Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Tijdens de huidtest zit u in een stoel. De assistente brengt meerdere
druppels met verschillende soorten allergeenextract aan op uw onderarm. Deze druppels worden door middel van een klein prikje in contact gebracht met het huidweefsel. Daarna dept de assistente het allergeenextract van de huid. Na het aanbrengen van de druppels wacht u vijftien tot twintig minuten in de wachtkamer. Vervolgens kijkt de assistente of er een allergische reactie is opgetreden. Dit kan roodheid en/of verdikking van de huid zijn.
Uitslag van het onderzoek
Direct na het onderzoek gaat u naar de KNO-arts om de uitslag van de test te bespreken.
Complicaties
Aan dit onderzoek zijn geen risico’s verbonden. Er treden zelden complicaties op. De roodheid en zwelling kan
jeuken, probeer niet te krabben om erger te voorkomen. Na ongeveer een uur is de jeuk verdwenen. Bij sommige stoffen is de reactie de volgende dag nog zichtbaar. Een enkele keer treedt na zes uur nog een reactie op. Deze uit zich in een niet scherp afgegrensde rode zwelling, die meestal iets dieper in de huid is gelegen dan de reactie direct na de test. Als u al een tablet heeft tegen allergische klachten mag u deze meenemen om direct na het uitslaggesprek in te nemen.
Nazorg
Bij hevige zwelling en/of benauwdheid belt u de polikliniek KNO via de receptie van het ziekenhuis 088 125 00 00 (toets 2).
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de polikliniek KNO via de receptie van het ziekenhuis via 088 125 00 00.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.