Een kijkoperatie aan de gewrichten wordt arthroscopie genoemd. Veel orthopedische ingrepen aan het gewricht kunnen door middel van een arthroscopie worden uitgevoerd. Met deze geavanceerde operatietechniek wordt met een klein buisje met camera (de arthroscoop) in het gewricht gekeken. In tegenstelling tot wat de naam misschien doet vermoeden, wordt met een kijkoperatie niet alleen het probleem bekeken, maar kan het meestal ook direct worden behandeld. Er worden enkele kleine sneetjes van ongeveer een centimeter lengte in de huid gemaakt. Via het ene sneetje gaat de arthroscoop met spoelvocht naar binnen en via het andere sneetje worden de operatie-instrumenten in het gewricht gebracht om de ingreep uit te voeren. Soms is het nodig om meerdere sneetjes te maken om achter in het gewricht te kunnen kijken. De orthopedisch chirurg ziet op het beeldscherm wat in het gewricht gebeurt en controleert zo zijn handelingen. Om een helder beeld te krijgen wordt de operatie onder bloedleegte uitgevoerd. Dit houdt in dat het bloed in de operatiestreek wordt weggestreken met een elastische band en daarna bloedleeg gehouden met een knelband. Zo kan de orthopedisch chirurg de operatie uitvoeren zonder het gebied open te snijden. Na afloop van de operatie kunnen de sneetjes met hechtingen of hechtpleisters worden gesloten.
De meest voorkomende gewrichtsbeschadigingen zijn:
- Gescheurd of abnormaal kraakbeen
- Gescheurde meniscus
- Gescheurde banden
- Losse bot- en kraakbeenstukjes
- Ontstoken gewrichten (reuma)
Voordelen van een kijkoperatie
Een kijkoperatie heeft meerdere voordelen ten opzichte van een open (klassieke) operatie:
- Het risico op schade en dus functieverlies wordt tot het minimum beperkt.
- De littekens zijn klein en de opening in het gewricht minimaal, waardoor het herstel aanzienlijk sneller is.
- Het gewricht is in het algemeen beter te inspecteren.
- Met een kijkoperatie kunnen steeds meer operatieve ingrepen tegelijk worden uitgevoerd.
- Vaak kunnen de ingrepen poliklinisch, in dagbehandeling of met een korte opname worden uitgevoerd en kunt u sneller naar huis.
- Bij diverse kijkoperaties kan er gekozen worden voor een plaatselijke verdoving (ruggenprik). U kunt dan, indien u dit wenst, met de operateur meekijken op de monitor en uitleg krijgen.
Voorbereidingen
Meenemen naar het ziekenhuis
In de folder ‘Uw opname in Adrz’ staat aangegeven welke spullen u mee moet nemen naar het ziekenhuis. Dit is een algemene lijst. Neem voor de arthroscopie ook mee:
- Een wijde broek (na de operatie heeft u een verband om uw knie, waardoor uw knie ‘dikker is’).
- Schoenen waar u gemakkelijk instapt.
- Elleboogkrukken. Deze kunt u lenen, huren of kopen bij de thuiszorgwinkel:
– Medipoint thuiszorgwinkel, Klein Frankrijk 31 te Goes. Tel nr: 088 102 01 00
– Medipoint thuiszorgwinkel, Badhuisstraat 104 te Vlissingen. Tel nr: 088 102 01 00
– Comfort & More Kalverstraat 1A te Middelburg. Tel nr: 0118 77 47 96
Na de arthroscopie
Na 10 tot 14 dagen komt u voor controle naar de polikliniek. De physician assistant bekijkt de knie en bespreekt het verdere revalidatieprogramma. Tevens worden de eventuele hechtingen verwijderd.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de orthopedisch doktersassistenten via de receptie van Adrz via 088 125 00 00 of stuur een e-mail naar poli.orthopedie@adrz.nl.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.