Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over een varicocele. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Wat is een varicocele?

Uw uroloog heeft na lichamelijk onderzoek vastgesteld, dat u een spatader in het scrotum (balzak) heeft. Een spatader is een bloedvat waarvan de kleppen niet goed meer functioneren. Hierdoor zet het bloedvat uit. Een varicocele komt meestal aan de linkerzijde voor. U heeft met uw uroloog besproken de varicocele via een operatieve ingreep te laten verwijderen.

De dag van de behandeling

Voorbereiding

Het is belangrijk van tevoren aan uw uroloog te vertellen wanneer u bloedverdunnende medicatie gebruikt. Ter voorbereiding op de operatie heeft u een afspraak op het opnameplein. Tijdens dit bezoek wordt u in maximaal anderhalf uur onderzocht en goed voorbereid op uw opname. Dit bezoek wordt ook wel preoperatieve screening genoemd.

Operatie

U wordt de dag van de operatie opgenomen. De uroloog maakt een sneetje in uw onderbuik of lies. Eerst wordt het verwijde bloedvat opgezocht en afgebonden. Vervolgens doorgeknipt en een gedeelte verwijderd. Tot slot wordt de buikwand gesloten met een oplosbare hechting. De bloedafvoer van de teelbal wordt door de andere bloedvaatjes in dit gebied overgenomen, de bloedtoevoer blijft ongedeerd.

Na de operatie

Als er geen complicaties zijn mag u dezelfde dag naar huis.

Adviezen voor thuis

  • De eerst twee weken na de ingreep mag u niet sporten of zwaar tillen.
  • U mag de dag na uw operatie weer douchen.

Controle

U krijgt een afspraak mee voor controle bij uw uroloog op de polikliniek.

Complicaties

Elke operatie geeft de kans op een (na)bloeding of een infectie. Er kan zwelling aan de zijde van de geopereerde balzak optreden, dit is meestal van tijdelijke aard.

Wat moet u doen bij problemen

Als u aanhoudende pijn of koorts heeft, neem dan contact op met de polikliniek Urologie, via de receptie van het ziekenhuis (088 125 00 00). In spoedeisende gevallen kunt u ’s avonds en in het weekend contact opnemen met de Spoedeisende hulp via de receptie van het ziekenhuis  (088 125 00 00).

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de poli Urologie via 088 125 00 00. U kunt uw vragen ook aan uw fysiotherapeut. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.