Binnenkort komt u naar de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF) voor een behandeling met botulinetoxine. De botulinetoxinebehandeling wordt uitgevoerd door een neuroloog/klinisch neurofysioloog en/of een KNF-laborant. Soms is er ook een revalidatiearts aanwezig (locatie Goes).
Wat is Botulinetoxine?
Botulinetoxine is een gezuiverd eiwit dat onder laboratoriumomstandigheden aan bacteriën wordt onttrokken. Er zijn verschillende varianten van Botulinetoxinen, namelijk Botox, Dysport en Xeomin. Alle drie de varianten worden gebruikt in ons ziekenhuis. De ene patiënt reageert beter op Botox, de andere beter op Dysport en een volgende op Xeomin. Eerste keus in Adrz is Botox. Voor de uitleg wordt steeds over Botox gesproken, maar dit geldt ook voor Dysport en Xeomin.
Werking en behandeling
De botulinebehandeling wordt gebruikt bij de volgende aandoeningen:
- Dystonie
- Overmatig zweten (transpireren)
- Overmatige speekselproductie
- Chronische migraine
De specialisten vragen naar uw klachten en het effect van een eventuele voorgaande behandeling. Op basis van uw klachten en hoe het gaat, wordt bepaald hoeveel botuline er wordt geïnjecteerd en in welke spieren. Op het lichaam worden enkele plakkers geplaatst om de spieractiviteit te meten. De punt van de injectienaald is met een draad verbonden aan een apparaat dat de spieractiviteit laat zien en horen. Dit garandeert dat de botuline op de juiste plaats wordt toegediend.
Dystonie
Bij de behandeling van dystonie verslapt Botox de overactieve spieren. De zenuwverzorging van die spieren wordt door de injectie met botulinetoxine verstoord. Het effect is tijdelijk, omdat het lichaam de zenuwverbindingen zelf weer herstelt. De behandeling moet daarom ongeveer elke drie maanden worden herhaald.
Overmatig zweten (transpireren)
Bij de behandeling van overmatig zweten wordt Botox in de huid geïnjecteerd om zo de hyperhidrosis (overmatige transpiratie) te verminderen. Na injectie hecht Botox zich aan de uiteinden van de nabijgelegen zenuwvezels. Hierdoor wordt de prikkeloverdracht naar de omliggende kliertjes geblokkeerd. Enkele weken na de behandeling groeien er weer nieuwe zenuwuiteinden aan. Deze zullen opnieuw aansluiting gaan maken met de klieren. Dit houdt in dat de functie van de behandelde klieren na enkele maanden weer terugkeert. Botox moet dus altijd herhaald worden. Bij oksels kan dit gemiddeld rond de acht tot negen maanden. Voor oksels geldt een minimale periode van een half jaar voordat er weer geprikt kan worden. Dit heeft te maken met de opbouw van uw antistoffen. Enkel in overleg met uw arts kan deze periode, indien noodzakelijk, worden aangepast.
Overmatige speekselproductie
Bij het injecteren van een speekselklier wordt gebruikgemaakt van een echoapparaat. Hierop wordt de speekselklier zichtbaar gemaakt en onder echogeleiding wordt de speekselklier aangeprikt en ingespoten met Botox. Op deze manier wordt de overmatige speekselproductie tijdelijk verminderd. Speekselklieren worden behandeld wanneer de situatie er om vraagt. Deze behandeling duurt ongeveer 20 minuten.
Chronische migraine
De behandeling voor chronische migraine bestaat uit een reeks injecties in de spieren rond uw schouders, hals en hoofd. Bij elke sessies geven we 31 injecties volgens een vastgesteld protocol. De behandeling duurt ongeveer een half uur. Als u lang haar heeft, is het handig dat uw haar opgestoken heeft. U krijgt deze behandeling één keer per twaalf weken.
De dag van de behandeling
Voorbereiding
Vanaf 24 uur voor de behandeling en tot 24 uur erna mag u geen deodorant of andere huid verzorgingsproducten gebruiken.
- Draag comfortabele en losse kleding die makkelijk uit kan.
- U mag niet intensief sporten voordat u voor uw behandeling komt.
- Als u wordt behandeld voor overmatig zweten, dan graag één dag voor de behandeling uw oksels scheren.
- Als u wordt behandeld in uw gezicht, dan graag op de dag van de behandeling geen make-up dragen.
- Het wordt afgeraden om 24 uur voor en na de behandeling alcohol te drinken.
- Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw behandeld arts, want u mag dan helaas geen botoxbehandeling ondergaan.
Het is van belang dat u geen andere (cosmetische) tussentijdse botoxbehandelingen ondergaat. Als u dit toch wenst, verzeker u er dan van dat hetzelfde product wordt gebruikt als bij deze behandeling en dat dit in dezelfde week wordt toegediend. Als u dit niet doet, bouwt u sneller antistoffen op en gaat de botox op termijn minder effectief werken.
Na de behandeling
U mag direct na de behandeling weer bijna alle dagelijkse activiteit hervatten. Neem hierbij wel de volgende punten in acht:
- Gebruik de eerste 24 uur na de behandeling geen shampoo, douchegel, deodorant of andere verzorgingsproducten. Hier kunnen alcohol of chlorideverbindingen inzitten die de werking van botox negatief beïnvloeden
- Draag 24 uur na de behandeling geen make-up, hiermee voorkomt u mogelijke huidinfecties.
- Niet intensief sporten tot drie à vijf dagen na de behandeling. Als u gaat zweten, zweet u de botox weer uit voordat het goed is opgenomen in uw lichaam.
- Voorkom de eerste 72 uur direct zonlicht op het behandelde gebied, ga ook niet onder de zonnebank.
- Masseer de eerste 24 uur na de behandeling het behandelde gebied niet.
- Saunabezoek wordt afgeraden gedurende één à twee weken na de behandeling.
- Het wordt afgeraden om twee weken voor en vier weken na een ooglidcorrectie botox te gebruiken in het gezicht.
Resultaten
Na ongeveer één week merkt u de eerste resultaten. De duur van het effect verschilt per patiënt en per aandoening en kan variëren van twee à drie maanden tot meer dan een jaar. De behandelend arts houdt contact met u over de werking van de Botox. Dit kan via het Botox spreekuur, tijdens een extra afspraak op de polikliniek of via een telefonische afspraak
Bijwerkingen
Omdat Botox een eiwit is, is er een kleine kans dat er ‘griepachtige’ symptomen optreden (vermoeidheid, lichte koorts, spierpijn). Deze symptomen verdwijnen binnen een paar dagen. Alle injecties veroorzaken enig ongemak, injecties met Botox dus ook. De meeste mensen hebben er echter weinig last van, maar soms kan er een lichte (spier)pijn of kleine bloeduitstortingen ontstaan op de plaatsen waar geprikt is. De afgelopen jaren is Botox in zeer zuivere vorm op de markt gekomen, waardoor deze bijwerkingen nog maar zelden voorkomen.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u ze stellen aan uw behandelend arts, neem contact op met de polikliniek Neurologie of stel uw vragen tijdens het onderzoek.
Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.