Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over een inwendig onderzoek van de plasbuis en de blaas (cystoscopie). Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Inwendig onderzoek plasbuis en blaas

Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de plasbuis en blaas, met behulp van een flexibel kijkinstrument: de cystoscoop. De uroloog kan hierdoor de blaas en de plasbuis of prostaat zien en beoordelen. Soms wordt met een hulpinstrument een stukje weefsel weggenomen voor nader onderzoek. Dit wordt een biopsie genoemd.

De dag van het onderzoek

Voorbereiding onderzoek

Voor een cystoscopie is geen voorbereiding nodig. Het is niet nodig om bloedverdunnende medicatie te stoppen.

Verloop onderzoek

  • U hoeft voor het onderzoek alleen uw onderlichaam te ontkleden. Eventueel kunt u rekening houden met langere bovenkleding wanneer u dit prettig vindt. U neemt onder begeleiding van een verpleegkundige plaats op een onderzoekstafel. De ingang rond de plasbuis wordt gereinigd. Vervolgens wordt uw onderlichaam afgedekt met steriel materiaal. Daarna brengt de uroloog de cystoscoop in. De cystoscoop is voorzien van een camera. U heeft de mogelijkheid het onderzoek te volgen op de monitor.
  • De uroloog vult de blaas met steriel water, zo kan de blaaswand goed in beeld gebracht worden. Hierdoor kunt u aandrang voelen om te plassen. Als de aandrang te heftig wordt, zegt u dit tegen de uroloog.
  • De afspraak duurt ongeveer twintig minuten. De cystoscopie zelf duurt enkele minuten.

Na het onderzoek

  • Nadat de uroloog de cystoscoop heeft verwijderd, bestaat de kans dat u nog enige tijd aandrang voelt om te plassen.
  • U kunt ook nog een paar dagen een branderig gevoel hebben. Drink de eerste uren extra water, daardoor verdwijnt het branderige gevoel het snelst.
  • In uw urine kan wat bloed zitten. Hiervan hoeft u niet te schrikken, dit is een normaal verschijnsel. Wanneer deze situatie langer duurt dan twee dagen of er komt steeds meer bloed mee in de urine, dan moet u contact opnemen met de polikliniek Urologie. Ook als u na het onderzoek last heeft van veel pijn of koorts.

De bevindingen van het onderzoek bespreekt de uroloog meestal direct met u. Verder onderzoek of behandeling kan nodig zijn.

Contact bij problemen
In spoedeisende gevallen kunt u ’s avonds en in het weekend contact opnemen via het algemene telefoonnummer van het ziekenhuis: 088 125 00 00 of met de huisartsenpost in uw regio. Op doordeweekse dagen is de poli Urologie te bereiken van 8.30-17.00 uur via de receptie van het ziekenhuis (088 125 00 00).

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de poli Urologie via 088 125 00 00. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.