Binnenkort komt u met uw kind naar ons ziekenhuis voor een onderzoek: een EEG na slaaponthouding. We gaan daarbij kijken hoe de hersenactiviteit er uitziet nadat uw kind (heel) weinig heeft geslapen.
Tijdens het onderzoek mag er één ouder/verzorger bij het kind blijven. Uw kind mag tijdens het onderzoek proberen te slapen.
EEG is een afkorting van:
- Electro = electrische activiteit
- Encephalo = hersenen
- Grafie = het opschrijven van gegevens
Uw kind krijgt voor dit onderzoek een cap (soort muts met dopjes) op het hoofd. In deze cap zitten electroden en deze meten de activiteit van de hersenen. Het onderzoek duurt ongeveer 45 tot 60 minuten.
Thuisvoorbereiding
Om goed moe te zijn tijdens het EEG hebben we een schema gemaakt waarin staat hoe u uw kind het beste kunt voorbereiden op het EEG na slaaponthouding.
- Is uw kind tussen de 0 en 2 jaar: dan vragen we om uw kind wakker te maken tussen 6.00 en 7.00 uur en moet uw kind wakker blijven tot het EEG, in het begin van de middag.
- Is uw kind tussen de 2 en 4 jaar: dan vragen we om uw kind wakker te maken om 5.00 uur en moet uw kind wakker blijven tot het EEG, in het begin van de middag.
- Is uw kind tussen de 4 en 6 jaar: dan moet uw kind tussen 22.00 en 23.00 uur gaan slapen en moet u uw kind wakker maken om 5.00 uur. Daarna blijft uw kind wakker tot het EEG, in het begin van de middag.
- Is uw kind tussen de 6 en 10 jaar: dan mag uw kind pas om 24.00 uur gaan slapen en moet uw kind wakker gemaakt worden om 5.00 uur. Daarna blijft uw kind wakker tot het EEG, in het begin van de middag.
- Is uw kind tussen de 10 en 16 jaar: dan mag uw kind pas om 24.00 uur gaan slapen en moet uw kind wakker gemaakt worden om 3.00 uur. Daarna blijft uw kind wakker tot het EEG in het begin van de middag.
Het is best moeilijk voor uw kind om niet te gaan slapen voordat het EEG gemaakt wordt. Hieronder een paar tips:
- Doe leuke, actieve dingen met uw kind.
- Van actief buiten zijn blijft uw kind langer wakker.
Wat belangrijk is voor het onderzoek
- Laat uw kind geen cola of andere cafeïne houdende dranken drinken (24 uur voor het onderzoek).
- Laat uw kind geen extra dutjes doen (buitenom de gebruikelijke slaapjes die uw kind altijd doet) voorafgaand aan het onderzoek.
Wat moet u van tevoren weten?
De ochtend van het onderzoek moet uw kind de haren wassen. De haren moeten goed droog zijn voor het onderzoek en er mag géén gel of haarlak meer worden gebruikt. Schoon haar en een schone hoofdhuid zorgen ervoor dat het onderzoek gemakkelijk gaat.
Hoe maken we een EEG?
Het onderzoek gebeurt in een kamer waar uw kind in een comfortabel bed komt te liggen. Een laborant verricht het onderzoek. Het EEG maken bestaat uit twee onderdelen.
Deel 1 van het onderzoek
Op het hoofd van uw kind wordt een cap met elektroden geplaatst. Deze wordt op zijn plaats gehouden door twee zachte dopjes die op het voorhoofd worden geplakt. Op beide oren wordt op de oorlel ook een elektrode geplakt. Alle elektroden worden gevuld met een geleidingspasta, daarna wordt onder elke electrode een beetje gel op de hoofdhuid gedaan met een pennetje. Vervolgens kan de registratie beginnen.
Deel 2 van het onderzoek
We beginnen met enkele opdrachtjes zoals ogen open ogen dicht en een poosje diep in en uit ademen indien mogelijk. Daarna maakt de laborant de kamer donker en mag uw kind proberen te gaan slapen.
Afhankelijk van hoe het onderzoek verloopt (vaak is dit na een half uur) wordt uw kind wakker gemaakt.
Daarna wordt er nog met een lamp geflitst. Het onderzoek wordt opgenomen met een videocamera. Deze beelden worden alleen gebruikt voor het onderzoek.
Na het onderzoek
Na het onderzoek mogen jullie weer naar huis. Houd er rekening mee dat uw kind erg moe en ontregeld kan zijn.
Uitslag
De uitslag van het onderzoek bespreekt u met de neuroloog of verpleegkundig specialist. Meestal zit er een weekje tussen het onderzoek en de uitslag. Deze tijd hebben wij nodig om het EEG goed te kunnen analyseren en te laten beoordelen door de (kinder)neuroloog.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op via de receptie van het ziekenhuis via 088 125 00 00.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.