Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over een frenulotomie. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

De voorhuid zit aan de achterzijde van de penis vast met een riempje: het frenulum. Wanneer het frenulum te kort is, kan dit klachten geven. Bij een ‘frenulotomie’ creëert de arts meer ruimte aan de achterzijde van de penis. Dit doet hij door het inknippen van het frenulum.

De dag van de ingreep

Voorbereiding ingreep

  • Het is belangrijk om het voor de ingreep tegen uw uroloog te zeggen als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt. Het kan namelijk zijn dat u voor de ingreep tijdelijk moet stoppen met uw medicijnen. Overleg gelijk na de ingreep met uw uroloog wanneer u weer met de medicijnen moet starten.
  • Het is handig om voor de ingreep iemand te vragen om u na de ingreep op te komen halen. Na de ingreep raden wij u namelijk af om zelf naar huis te rijden.

De ingreep

Het frenulum en het gebied eromheen worden gedesinfecteerd. Daarna verdooft de uroloog het frenulum. Vervolgens wordt het frenulum ingeknipt, waardoor het als het ware wordt verlengd. Na de ingreep verbindt de arts het wondje met zalf en gaas. Wanneer de arts hechtingen zet, zijn deze oplosbaar. Ze hoeven dus niet te worden verwijderd. Trek een strakke onderbroek aan naar de ingreep.

Na de ingreep

  • Na de ingreep kunt u direct weer naar huis. Wij adviseren u zoals hierboven al aangegeven om niet zelf terug te rijden.
  • Het is verstandig om op de dag van de ingreep rustig aan te doen.
  • Wanneer de verdoving uitwerkt, kunt u enkele dagen een pijnlijk gevoel hebben. U mag dan paracetamol nemen.
  • Nacontrole bij de uroloog is niet nodig.
  • U mag een week niet in bad. Wel mag u gewoon douchen.
  • Als de wond is genezen, is geslachtsgemeenschap weer mogelijk.

Bijwerkingen

Bij een frenulotomie zijn problemen na de ingreep erg zeldzaam. Denk aan een nabloeding of een ontsteking. Heeft u aanhoudende pijn of koorts? Neem dan contact op met de polikliniek Urologie via de receptie van het ziekenhuis: 088 125 00 00. In spoedeisende gevallen kunt u ’s avonds en in het weekend contact opnemen via het algemene telefoonnummer van het ziekenhuis: 088 125 00 00.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de poli Urologie via 088 125 00 00. U kunt uw vragen ook aan uw fysiotherapeut. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.