Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over het kinderdiabetes expertiseteam. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Kinder- en jeugdpsycholoog

De kinder- en jeugdpsycholoog is gespecialiseerd in de ontwikkeling van kinderen en jeugdigen van 0 tot 18 jaar. Ziekte, lichamelijke klachten of andere problemen kunnen de normale ontwikkeling van een kind verstoren. De kinder- en jeugdpsycholoog onderzoekt de samenhang tussen klachten en/of problemen van het kind en zijn/haar gedrag.

De kinder- en jeugdpsycholoog maakt deel uit van het expertiseteam Kinderdiabetes.
Diabetes is een chronische ziekte, die grote impact heeft op het dagelijks leven. De kinder- en jeugdpsycholoog kan onder andere begeleiding bieden bij vragen rondom acceptatie, omgaan met leefregels en prikangst.

Kennismaking

De kinder- en jeugdpsycholoog maakt kennis met alle kinderen met diabetes en hun ouders. Meestal is dit een combiafspraak op de eerste of tweede poliklinische controle bij de kinderarts. Soms is dit bij opname op de kinderafdeling.

Het eerste gesprek vindt plaats met u en uw kind. In dit gesprek wordt de reden van verwijzing met u besproken en besproken hoe de klachten eruit zien en op welke manier de kinder- en jeugdpsycholoog kan helpen.

Er wordt gevraagd hoe uw kind thuis functioneert, op school en met leeftijdgenoten. Ook komt de ontwikkeling van uw kind aan de orde. Verder wordt ingegaan op de verwachtingen ten aanzien van de verwijzing. Wat is uw hulpvraag?

Het eerste gesprek duurt ongeveer een uur. De kinder- en jeugdpsycholoog bespreekt met u of er meerdere gesprekken nodig zijn. Soms is psychologisch onderzoek noodzakelijk om de factoren die samenhangen met de klachten te achterhalen. Er wordt met u een plan gemaakt hoe de klachten behandeld gaan worden. Een enkele keer is een verwijzing nodig. De aanpak is afhankelijk van de problematiek en de vraagstelling.

Psychologisch onderzoek

De kinder-jeugdpsycholoog probeert een zo volledig mogelijk beeld van de mogelijkheden en de problemen van uw kind te krijgen. Dit gebeurt via een uitgebreid psychologisch onderzoek door in kaart te brengen wat de intelligentie, interesses, karaktereigenschappen, sterke en minder sterke kanten, geheugen en concentratie van uw kind zijn. Met behulp van deze test kunnen we een volledig en meer objectief beeld verkrijgen. De meeste testen bevatten normen zodat de resultaten vergeleken kunnen worden met die van leeftijdgenoten.

Voor het doen van psychologisch onderzoek maken wij aparte afspraken met u. De psychologisch medewerker voert het onderzoek uit, meestal verdeeld over twee dagdelen. Dat hangt af van het soort onderzoek en de mate van concentratie die uw kind kan opbrengen.
De meeste kinderen vinden het onderzoek leuk, ook al bevat het moeilijke onderdelen. De vragen en opdrachten worden aangepast aan het niveau van uw  kind.

Vaak wordt aan u als ouders gevraagd om vragenlijsten in te vullen over uw kind.
De resultaten van het onderzoek worden met de ouders besproken. Afhankelijk van de leeftijd, is uw kind hierbij aanwezig. Er worden ook adviezen gegeven. Een advies kan psychologische behandeling betreffen bij de kinder- en jeugdpsycholoog van het ADRZ of bij een hulpverlener en/of instantie buiten het ziekenhuis. Dit is afhankelijk van de problematiek en de verwachte behandelduur.

Psychologische behandeling

Hoe een psychologische behandeling er uitziet is afhankelijk van de klacht en/of de leeftijd van het kind. Bij jonge kinderen worden de problemen vaak aangepakt door middel van gesprekken met de ouder(s). Bij oudere kinderen vinden vaak gesprekken met het kind zelf plaats. Tijdens deze gesprekken kan uw kind leren omgaan met de gevolgen van diabetes. Uw kind kan vaardigheden aanleren om de zelfcontrole of het probleemoplossend vermogen te vergroten. Soms werken we met ontspanningsoefeningen. Daarnaast zijn er gesprekken met u als ouder(s). Psychologische behandeling door de kinder- en jeugdpsycholoog in het ziekenhuis bestaat meestal uit ongeveer vijf gesprekken.

Daarnaast wordt nog een groepseducatie ‘OP KOERS’ geboden waarbij kinderen en adolescenten met een chronische ziekte leren omgaan met de problemen die dat met zich mee kan brengen.

Vragen of klachten

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Gegevens over u worden alleen verstrekt met uw toestemming. Binnen het expertiseteam Kinderdiabetes worden uw gegevens wel besproken, tenzij u daar als patiënt bezwaar tegen maakt. Op de afdeling wordt gewerkt conform de beroepscode van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). Indien u vragen of klachten heeft, willen wij u aanmoedigen deze te bespreken met de psycholoog. Wij vinden het belangrijk hier zorgvuldig mee om te gaan. U kunt een klacht indienen bij de klachtenfunctionaris van het ziekenhuis.

Bereikbaarheid en locatie

De kinder- en jeugdpsychologen werken op de locaties Goes en Vlissingen.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de polikliniek Medische Psychologie via 088 125 00 00 of stuur een e-mail naar medischepsychologie.secretariaat@adrz.nl.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.