Binnenkort komt u naar de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF) voor een polysomnografie (PSG). Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een speciaal hiervoor opgeleide KNF-laborant.
Wat is een polysomnografie?
Bij dit onderzoek worden tijdens de slaap de volgende zaken gemeten:
- ademhaling
- hartslag
- hersenactiviteit
- lichaamshouding
- oogbewegingen
- snurken
- spieractiviteit
- zuurstofgehalte in het bloed
Een KNF-laborant voert de PSG uit. Het onderzoek vindt plaats tijdens een opname in het ziekenhuis in Vlissingen.
De dag van de behandeling
Voorbereiding
Bij deze folder heeft u ook een slaap-waakkalender ontvangen. Wij vragen u om deze in de week voor de opname zo volledig mogelijk in te vullen. Het is erg belangrijk om dit zorgvuldig te doen. Zo krijgen we goed inzicht in uw slaappatroon. Neem de slaap-waakkalender mee naar uw opname.
Naast het invullen van de slaap-waakkalender kunt u zich als volgt voorbereiden op het onderzoek:
- U mag uw medicatie innemen, tenzij uw arts iets anders heeft aangegeven.
- Op de dag van het onderzoek mag u eten en drinken zoals u normaal ook doet.
- Wij vragen u om uw haar van tevoren te wassen. Gebruik daarna geen make-up, gel, vet of olie – voor een goede registratie mag uw haar namelijk niet vet zijn.
- Tijdens het onderzoek is douchen niet mogelijk. De recorder waarmee uw slaapgedrag wordt geregistreerd, mag namelijk niet nat worden.
- Wij vragen u om nagellak aan de vingers of gelnagels aan de vingers te verwijderen.
- Neem ruim zittende slaapkleding mee: een polo of T-shirt met korte mouwen, een kamerjas, een joggingbroek en sloffen. Het T-shirt is nodig om kabeltjes goed te kunnen bevestigen. Een T-shirt met kraagje geeft meer comfort voor de smalle draagband voor de recorder.
- U mag uw eigen hoofdkussen meenemen.
- U mag iets meenemen om te lezen.
- Neem uw CPAP-apparatuur mee als u deze heeft.
- Totdat u gaat slapen, mag u gebruikmaken van uw mobiele telefoon en laptop.
- Roken is niet toegestaan in en rondom het ziekenhuis.
De opname
U wordt verwacht in wachtkamer Westerschelde van de afdeling KNF in Vlissingen (op de begane grond). Meldt u wel aan bij de receptie in de centrale hal voor u in de wachtkamer plaatsneemt. U vindt over het aanmelden meer informatie in de uitnodigingsbrief voor uw afspraak.
U wordt opgehaald in de wachtkamer, waarna de voorbereidingen op de afdeling KNF zullen plaatsvinden. Vervolgens wordt u naar de verpleegafdeling VMCK gebracht. Hier is een eenpersoonskamer voor u ingericht en krijgt u ’s avonds en ’s ochtends een maaltijd.
Bezoek is welkom tot uiterlijk 20.00 uur. Op Adrz.nl/bezoektijden vindt u de actuele bezoektijden.
Het onderzoek
Plaatsen elektroden
- Op uw hoofd wordt de plaats van de elektroden uitgemeten en met potlood aangestreept. Met speciale klei worden de elektroden op uw hoofd geplaatst.
- Ook naast de ogen en op uw kin, hals en borst wordt een enkele elektrode geplakt voor de registratie van oogbeweging, activiteit van de kinspier, snurken en hartslag.
- Voor het meten van de beenspieractiviteit krijgt u elektroden op beide onderbenen.
- Voor het meten van de ademhaling krijgt u banden om de buik en borst.
- We maken een proefregistratie terwijl u instructies krijgt hoe u met de recorder en kabels moet omgaan.
De registratie
De registratie doen we via een draagbare recorder. Deze draagt u in een klein tasje op uw buik. Tijdens de registratie maken we ook een video-opname van u. Als alles is aangesloten, brengen we u naar de slaapkamer op de afdeling VMCK.
Na de registratie
De volgende ochtend tussen 8.30 en 9.00 uur komt een doktersassistent naar de afdeling VMCK om alle draden te verwijderen. Daarna kunt u weer naar huis.
De uitslag
De uitslag bespreekt u op de controle afspraak op de polikliniek.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen over het onderzoek? Stel deze dan aan de laborant als u naar het onderzoek komt.
Als u de afdeling niet kunt bereiken, kunt u bellen naar de Receptie van Adrz via 088 125 00 00.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.
Annuleren moet tenminste 24 uur voor het onderzoek. In uw plaats helpen we graag een andere patiënt.