Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over verwijderen van de JJ katheter. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

JJ-katheter

Een JJ-katheter, ook wel dubbel J-katheter, is een dun slangetje vanuit de nier naar de blaas. Aan beide uiteinden zit een krul waarvan een in de nier, de ander in de blaas. De JJ katheter zorgt ervoor dat de urineleider open blijft zodat de urine zonder belemmering van de nier naar de blaas kan stromen.

De dag van de ingreep

Voorbereiding

Er is geen voorbereiding noodzakelijk.

Het verwijderen van de JJ-katheter

Het blaasonderzoek wordt door middel van een flexibel kijkinstrument, cystoscoop, uitgevoerd. De verpleegkundige vraagt u eerst leeg te plassen op de wc. U moet uw onderkleding uitdoen voor het onderzoek. Vervolgens neemt u plaats op de onderzoeksbank. De ingang rond de plasbuis wordt gereinigd, vervolgens wordt uw onderlichaam afgedekt met een steriele doek. De uroloog brengt de cystoscoop in de blaas, deze is voorzien van een camera. Via de cystoscoop wordt de blaas met water gevuld zodat de blaas goed in beeld kan worden gebracht. Op de monitor kan de uroloog de binnenzijde van uw blaas en de JJ-katheter goed zien. Via de cystoscoop wordt een paktang ingebracht waarmee de JJ-katheter wordt vastgepakt en samen met de cystoscoop voorzichtig naar buiten wordt gebracht. Dit kan een weeïg gevoel veroorzaken maar dit verdwijnt zodra de JJ-katheter eruit is.

Duur van de ingreep
Het verwijderen van de JJ-katheter duurt enkele minuten.

Na de ingreep

Advies
Drink anderhalf tot twee liter per dag. Na het verwijderen van de katheter kunt u een branderig gevoel hebben dat soms gepaard gaat met wat bloedverlies. Dit wordt veroorzaakt door irritatie van de blaas en de plasbuis. Door veel te drinken gaat dit gevoel snel weg.

Belangrijk
U neemt contact op met de polikliniek als u koorts boven de 38.5 °C graden heeft of last krijgt van heftige koliekpijn. In de avonduren of in het weekend belt u met de Spoed Eisende Hulp in Goes via de receptie van het ziekenhuis op telefoonnummer 088 125 00 00 of de huisartsenpost bij u in de buurt.

Controle
U krijgt een afspraak mee voor controle bij uw behandeld uroloog op de polikliniek.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Urologie via 088 125 00 00. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.