Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over het wijder maken van de plasbuisopening (meatotomie). Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Vernauwde plasbuis

Uw uroloog heeft via lichamelijk onderzoek vastgesteld, dat u last heeft van een vernauwde plasbuisopening. Dit kan worden verholpen door een meatotomie, een operatieve ingreep waarbij de plasbuisopening wijder wordt gemaakt.

De dag van de ingreep

Voorbereiding

Het is belangrijk van tevoren aan uw uroloog te melden:

  • Als u onder controle bij de trombosedienst staat of u slikt regelmatig Marcoumar, Sintrom, Plavix, Persantin, Ascal, Aspirine of sinaspril
  • Direct na de ingreep moet u navragen bij uw uroloog wanneer u weer met bovenstaande medicijnen mag starten

De ingreep

De ingreep vindt meestal poliklinisch plaats onder plaatselijke verdoving. U ligt met ontbloot onderlichaam op de onderzoektafel, vrouwen met de benen in de beensteunen. De verpleegkundige desinfecteert het gebied rondom de plasbuis. U krijgt een verdovingsinjectie in het gebied rondom de plasbuis of aan de basis van de penis.

Na het verdoven wordt de opening van de plasbuis ingeknipt en gehecht met oplosbaar hechtdraad. Tijdens de ingreep controleert de uroloog of uw plasbuis goed doorgankelijk is met hulp van speciale instrumentjes (bougies au boules). Hierna wordt de plasbuis opgerekt, dit kunt u als een drukkend gevoel ervaren.

Duur van de ingreep
De duur van de ingreep is ongeveer een half uur.

Na de ingreep

Het is verstandig om op de dag van de ingreep rustig aan te doen. U mag bij voorkeur niet zelf autorijden. De eerste week kunt u beter niet fietsen. Na de ingreep kunt u de eerste dag een branderig gevoel hebben bij het plassen. Drink extra zodat het branderige gevoel snel verdwijnt. Dep na het plassen de plasbuis goed droog met zacht wc-papier.

U kunt de eerste veertien dagen na de ingreep nog wat bloedverlies hebben bij het plassen. Zolang de hechting(en) nog niet zijn opgelost kunt u wat afscheiding hebben.

Advies voor thuis

  • Drink anderhalf tot twee liter per dag.
  • Dep goed droog na het plassen, spoel eventueel schoon met kraanwater.
  • De eerste week mag u niet fietsen.
  • Bij pijn mag u paracetamol nemen. Gebruik geen andere pijnstillers, omdat hierin stoffen zitten met bloedverdunnende eigenschappen.

Belangrijk
U neemt contact op met de polikliniek Urologie als u:

  • Koorts boven de 38.5 °C graden heeft
  • Aanhoudend bloedverlies heeft van het wondje

In de avonduren of in het weekend belt u met de Spoedeisende Hulp in Goes of de huisartsenpost bij u in de buurt.

Controle
U krijgt een afspraak mee voor controle bij uw behandeld uroloog op de polikliniek.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Urologie via 088 125 00 00. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.