Adrz

Wat regelt Adrz met u?

Tijdens uw opname

Voordat u het ziekenhuis verlaat, bespreekt de verpleegkundige met u of u nazorg nodig heeft. De transferverpleegkundige kan u helpen bij het regelen van:

  • Speciale hulpmiddelen
  • Thuiszorg
  • Een tijdelijk verblijf in een zorginstelling
  • Permanent verblijf in een zorginstelling
  • Verblijf in een hospice

Medisch specialistische revalidatie wordt geregeld door de revalidatiearts. Heeft u psychiatrische nazorg nodig? Dan wordt dit geregeld door de psychiaters van Adrz.

Thuiszorg

U hebt al thuiszorg:

  • Heeft u voor uw opname al thuiszorg en blijft deze zorg hetzelfde? Dan kunt u of uw contactpersoon zelf contact opnemen met uw thuiszorgorganisatie om de zorg te hervatten.
  • Heeft u meer zorg nodig? De transferverpleegkundige vraagt dit aan bij uw thuiszorgorganisatie.

U hebt nog geen thuiszorg

  • Is uw opname gepland (er is vooraf een opnamedatum met u afgesproken): u kunt vooraf thuiszorg aanvragen bij een organisatie in uw buurt.
  • Thuiszorg wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering, u hoeft geen eigen bijdrage te betalen. Wel wordt er een aanspraak gedaan op uw eigen risico.
  • Is uw opname niet gepland: U geeft uw voorkeur door voor een thuiszorgorganisatie. Uw voorkeur wordt meegenomen, maar de toewijzing is afhankelijk van de beschikbaarheid in uw woonplaats.

Revalideren

Soms heeft u na uw opname revalidatie nodig voordat u naar huis kunt. Er zijn twee soorten:

Geriatrische Revalidatiezorg (GRZ)
Dit is kortdurende zorg voor kwetsbare patiënten met meerdere aandoeningen.

  • GRZ is een tijdelijke opname in een verpleeg- of verzorgingshuis, gericht op herstel en terugkeer naar uw thuissituatie.
  • GRZ wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering, u hoeft geen eigen bijdrage te betalen. Wel wordt er een aanspraak gedaan op uw eigen risico.

Medisch Specialistische Revalidatie (MSR)
Dit is een intensievere vorm van revalidatie. De revalidatiearts bepaald of u in aanmerking komt voor deze vorm van revalidatie.

Kort verblijf in een zorginstelling

U kunt gebruik maken van herstelzorg wanneer u na uw opname om een medische reden tijdelijk zorg nodig heeft, die niet thuis geboden kan worden. We noemen dit eerstelijnsverblijf(ELV)-zorg.

  • ELV zorg is een tijdelijke opname in een verpleeg- of verzorgingshuis, gericht op herstel en terugkeer naar uw thuissituatie
  • ELV-zorg wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering, u hoeft geen eigen bijdrage te betalen. Wel wordt er een aanspraak gedaan op uw eigen risico.

Buurtzorgpension

Een Buurtzorgpension is een zorgpension, ook wel zorghotel genoemd, voor tijdelijke verpleging en verzorging. U kunt in het Buurtzorgpension verblijven als u zorg nodig heeft.
U regelt en betaalt het verblijf en de zorg in een zorghotel in principe zelf. Het is mogelijk dat uw zorgverzekeraar (een deel van) de kosten vergoedt. Informeer hiernaar bij uw eigen zorgverzekeraar en bij het Buurtzorgpension.

Het doel is dat u na een kort verblijf in het Buurtzorgpension weer naar huis gaat. Zie voor meer informatie: buurtzorgpension.nl

Langdurig verblijf in een zorginstelling

Soms is terugkeer naar huis niet mogelijk en is een permanent verblijf in een verpleeghuis nodig.

  • Indicatie: Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) beoordeelt of u in aanmerking komt voor een WLZ-indicatie (Wet Langdurige Zorg).
  • Plaatsing Wij proberen zoveel mogelijk rekening te houden met uw voorkeur voor een zorglocatie. Als daar op het moment van uw ontslag geen plek is, wordt u op de wachtlijst geplaatst. Ter overbrugging wordt er een andere tijdelijke beschikbare locatie voor u geregeld (overbruggingszorg). Het is belangrijk dat u de juiste zorg op tijd krijgt, in het ziekenhuis blijven is geen optie.
  • Kosten: U betaalt een inkomensafhankelijke bijdrage. Op de website van het CAK kunt u deze berekenen.

Woonde u voor uw opname in Adrz al in een verpleeghuis of verzorgingshuis? Dan gaat u daar na uw ontslag naar terug.

Palliatieve zorg

Als u niet meer beter wordt en uw levensverwachting beperkt is (korter dan drie maanden), kijken we samen met u en uw naasten welke zorg het beste bij uw situatie past. U kunt kiezen voor zorg in een hospice, een palliatieve unit of thuis.

Hospice
Een hospice is een kleinschalige zorginstelling met een huiselijke sfeer. Hier krijgt u zorg en ondersteuning in de laatste levensfase.

  • Uw huisarts blijft verantwoordelijk voor uw medische zorg.
  • Voor verblijf in een hospice kunnen eigen kosten gelden.

Palliatieve unit in een verpleeghuis
Een palliatieve unit is een speciale afdeling in een verpleeghuis waar 24 uur per dag zorg beschikbaar is.

  • De specialist ouderengeneeskunde neemt de zorg van uw huisarts over.
  • De kosten voor verblijf in een palliatieve unit worden vergoed vanuit de basisverzekering.

Palliatieve thuiszorg
Als u ervoor kiest om thuis te blijven in uw laatste levensfase, kunt u ondersteuning krijgen van uw naasten en professionele zorgverleners.

  • Uw familie en vrienden kunnen helpen met dagelijkse dingen, zoals aankleden, douchen en het huishouden. Dit heet mantelzorg. Voor meer informatie zie ook Mantelzorg
  • Om uw mantelzorger te ontlasten of als er extra zorg nodig is, kan professionele palliatieve zorg thuis worden geregeld. Voor meer informatie, zie ook Palliatieve zorg thuis

Acceptatie voorgestelde vervolgzorg

Wanneer uw medische behandeling is afgerond, is opname in het ziekenhuis niet langer noodzakelijk. De nazorginstelling waar u voor in aanmerking komt, biedt vervolgzorg die aansluit bij uw behoefte na de ziekenhuis opname.

Als u of uw familie/contactpersoon de voorgestelde oplossingen voor het verblijf niet accepteren, gaat de verantwoordelijkheid voor het regelen van de nazorg over van het ziekenhuis naar uzelf of familie/contactpersoon. Er moet dan zelf voor een passende oplossing zorgen vóór de gestelde ontslagdatum. Het is niet mogelijk om in het ziekenhuis te blijven.

Handige links

Wat kunt u zelf regelen?

Thuiszorg hervatten

Heeft u voor uw opname al thuiszorg en blijft deze zorg hetzelfde? Dan kunt u of uw contactpersoon zelf contact opnemen met uw thuiszorgorganisatie om de zorg te hervatten.

Huishoudelijke hulp

Huishoudelijke hulp valt onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Heeft u alleen hulp nodig bij het huishouden? Dan kunt u dit aanvragen bij uw gemeente.

Hulpmiddelen

Heeft u thuis hulpmiddelen nodig, zoals een rollator of krukken. U kunt deze huren of kopen via:

  • Het hulpmiddelenapparaat in Adrz (Goes)
  • De thuiszorgwinkel
  • Uw apotheek

Soms is een speciaal hulpmiddel medisch noodzakelijk. In dat geval kan een transferverpleegkundige dit voor u aanvragen.

Fysiotherapie

Is na uw opname in het ziekenhuis fysiotherapie nodig? Dan kunt u een fysiopraktijk in uw eigen woonomgeving benaderen. U heeft hiervoor geen verwijzing nodig van uw behandelend arts. Bent u tijdens uw opname door de fysiotherapeut behandeld, dan dragen zij zorg voor een overdracht.

Medicatie

Wilt u hulp bij het uitzetten van uw medicatie dan kan uw eigen apotheek een baxterrol voor u regelen. Hiervoor heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts. U kunt afspraken maken met uw apotheek over het ophalen of laten bezorgen van de baxterrol. De thuiszorg kan u hierin ondersteunen.

Maaltijden- en boodschappenservice

Kunt u tijdelijk niet koken of boodschappen doen? U kunt dan gebruik maken van:

  • Bezorgservices van supermarkten
  • Leveranciers van kant-en-klare maaltijden

Uw gemeente kan ook informatie geven over maaltijdvoorzieningen bij u in de buurt.

Personenalarmering

Met een alarmknop kunt u in een noodgeval snel hulp inschakelen. Vraag dit op tijd aan, want de aanvraag kan enkele weken duren. Voor informatie over vergoedingen zie: Wanneer krijg ik personenalarmering voor thuis vergoed? | Rijksoverheid.nl

Zorg regelen met een persoonsgebonden budget (pgb)

U vraagt een pgb aan bij de gemeente, de zorgverzekeraar of het zorgkantoor in uw regio. Waar u een pgb aanvraagt, hangt af van de zorg die u nodig heeft. Het is belangrijk dat u eerst controleert of een pgb bij u past. Waar vraag ik een persoonsgebonden budget (pgb) aan? | Rijksoverheid.nl

Sandy de Putter Sinke

Sandy de Putter – Sinke
Woonplaats: Kortgene
Lid (sinds 2025)

Uitkomsten Patiëntenpanel Adrz middelenonderzoek

Middelenonderzoek: huis-aan-huispagina Adrz goed gelezen

Begin 2025 hebben we de leden van ons patiëntenpanel gevraagd naar hun mening over onze communicatiemiddelen. Met die middelen willen we bewoners en gasten van Zeeland informeren over wat er allemaal binnen het ziekenhuis gebeurt. Om te weten of de middelen goed gebruikt worden en of de inhoud aansluit bij de verwachtingen van de lezer, kijker of luisteraar hebben we onderzoek gedaan. 132 mensen hebben de enquête volledig ingevuld. 26 mensen zijn gestopt na de demografische vragen.

Resultaten

  • De huis-aan-huisbladen scoren het hoogst. Ruim 70% van de panelleden is daar een uiting van Adrz tegengekomen.
  • 70 % van de panelleden geven aan dat ze in 2024 Adrz voorbij hebben zien komen in de media. 30% heeft niets voorbij zien komen.
  • De podcast is door ongeveer veertig mensen beluisterd. Deze beoordelen de onderwerpen als goed.
  • 59 panelleden hebben de bedrijfsvideo over Adrz bekeken. De helft daarvan vond de inhoud van de video duidelijk en zou de video aanbevelen.
  • 80% van de panelleden geven aan dat hun gevoel over Adrz niet is veranderd door de communicatiemiddelen.
  • De woorden die de panelleden het best bij Adrz vinden passen zijn: betrouwbaar, prima, goed, degelijk.

Aanbevelingen

  • Meer verhalen van patiënten en medewerkers
    Er is meerdere keren aangegeven dat het prettig is om verhalen te lezen van patiënten en medewerkers uit het ziekenhuis.
  • Meer verhalen over innovatie, toekomst en duurzaamheid
    Panelleden geven aan meer informatie te willen krijgen over innovatie, de toekomst en duurzaamheid in het ziekenhuis. Vooral het onderwerp nieuwbouw wordt vaak genoemd.
  • Vaker verschijnen in huis-aan-huisbladen
    Uit dit onderzoek is duidelijk naar voren gekomen dat onze uiting in de huis-aan-huisbladen goed ontvangen worden. Vorig jaar kwamen we nog maar twee keer uit, vanaf dit jaar verschijnen we vier keer per jaar.
  • Meer op social media en geen podcast
    Ondanks de hogere leeftijd van de deelnemers, blijkt dat onze berichten op social mediakanalen hoog worden gewaardeerd. We willen deze kanalen nog intensiever gaan inzetten. Weinig mensen luisteren de podcast. Daar gaan we mee stoppen. De eerdere opnames blijven wel beschikbaar en zetten we nog in op momenten dat ze ertoe doen.

Aanmelden Adrz Patiëntenpanel

Heeft u interesse om deel te nemen aan het Adrz Patiëntenpanel? Dan kunt u zich hier aanmelden.

Consultkaarten psoriasis en eczeem

Als u naar uw specialist in Adrz gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u (meestal) meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen.

Welke behandeling of welk onderzoek het beste bij u past, hangt van een aantal zaken af. Bijvoorbeeld van de risico’s van de ingreep, uw leefstijl, uw beroep, uw wensen. Niemand kent uw situatie beter dan uzelf. Het is daarom belangrijk dat u altijd vragen stelt, ook als u ergens twijfels over heeft. Het is belangrijk om samen met uw arts deze zaken op een rijtje te zetten. Deze consultkaart kan u en uw arts helpen als jullie overleggen over de mogelijkheden voor behandeling.

Beter Dichtbij app

Via de app BeterDichtbij kunnen berichten verstuurd worden, maar ook foto’s en meetwaardes van bijvoorbeeld suikerziekte worden doorgegeven. Daarnaast is het makkelijk voor een zorgverlener om patiënten te activeren en begeleiden via de app.

Automatiseren van verpleegkundige (spot)metingen

Verpleegkundigen meten, berekenen en registeren meerdere malen per dag de Early Warning Score (EWS) waardes van patiënten. Hiervoor worden bijvoorbeeld de bloeddruk, hartslag en ademhaling gemeten. Adrz heeft de werkwijze met spotmeter geoptimaliseerd en geautomatiseerd. De metingen worden door een digitale koppeling tussen de Philips spotmeters en het EPD automatisch overgenomen in het systeem waarna een EWS wordt gegenereerd. De verpleegkundige identificeert zich eerst door het scannen van de personeelspas. Om de patiëntgegevens op te halen uit het EPD scant de verpleegkundige daarna de barcode op het polsbandje. De verpleegkundige kan zo makkelijk en snel de EWS van de patiënt bekijken.

Ontregelen van de zorg

We gaan iets doen aan de hoge regeldruk! Onnodige regels vereenvoudigen we, digitaliseren we en sommige regels kunnen we misschien helemaal schrappen. Zo creëren we meer tijd voor de zorg zonder dat de kwaliteit ervan verandert.

Zelfmeetkiosk

De zelfmeetkiosk heeft een bankje, meetapparatuur en een computerscherm. Stap voor stap wordt alles in woord en beeld uitgelegd. De uitgevoerde metingen komen op een bon die de patiënt meeneemt naar z’n afspraak. De zelfmeetkiosk meet in ieder geval bloeddruk, zuurstofgehalte, gewicht en hartslag. Soms komt daar andere waardes bij. Door zelf te meten, krijgt de patiënt inzicht in z’n eigen waardes. Dit helpt bij het behouden van de regie over de eigen gezondheid. Daarnaast houden zorgmedewerkers meer tijd over voor andere zorghandelingen en persoonlijk contact tijdens de afspraak.

Meedenkconsult

Als een huisarts twijfelt over een doorverwijzing naar het ziekenhuis kan een digitaal meedenkconsult van pas komen. Een medisch specialist van Adrz geeft dan snel en gericht advies over een behandeling of diagnose. Na een succesvolle pilot met drie afdelingen is het digitale meedenkconsult nu voor ieder specialisme in het ziekenhuis mogelijk.

Proactieve zorgplanning

Proactieve zorgplanning helpt u om over wensen, doelen en voorkeuren voor (toekomstige) zorg en behandelingen na te denken. Samen brengen we uw wensen goed onder woorden. Het is verstandig om hier voldoende tijd voor te nemen en de juiste informatie in te winnen, zodat u weloverwogen keuzes kunt maken. Uw voorkeuren worden vastgelegd. Deze kunnen, als u dat wil, altijd aangepast worden.

Thuistoediening van medicatie

Soms komen patiënten tientallen keren per jaar terug naar het ziekenhuis voor het toedienen van hun medicatie. Adrz werkt samen met thuiszorgorganisaties Allévo, Amarijn, Allerzorg en ziekenhuisapotheker Scheldezoom Farmacie zodat het thuis toedienen van bepaalde medicatie steeds vaker mogelijk wordt. Gemak voor de patiënt, efficiënt voor de zorg. Door dit ook voor andere medicatie te realiseren, dragen we bij aan passende zorg voor iedereen. Lees in dit interview meer over dit innovatieve project.

Dit project ontvangt subsidie van ZonMw.

Verkeerde Bed

Bijna elke afdeling herkent het probleem: patiënten die medisch klaar zijn, maar blijven liggen in een ziekenhuisbed omdat ze nog wachten op nazorg. Dit noemen we een verkeerde bed. Dit legt niet alleen druk op de zorg maar heeft ook negatieve gevolgen voor de patiënt, omdat hij niet de juiste zorg ontvangt.

De oplossing?

Er samen voor zorgen dat patiënten sneller de zorg krijgen die nodig is na een ziekenhuisopname. Het terugdringen van het aantal verkeerde-bed-dagen doen we door de inzet van verschillende initiatieven, waarmee we ziekenhuisbreed het aantal van 5213 verkeerde-bed-dagen per jaar (2023) in 2026 met de helft terugdringen.

Thuismonitoring

Zorg op afstand, thuismonitoring, betekent grote winst voor patiënt én zorgmedewerker. Minder ziekenhuisbezoek, minder ligdagen, minder spoedopnames. Patiënten met een chronische ziekte kunnen gebruik maken van een app waarin ze periodiek vragen beantwoorden over hun ziekte.

Ik Herstel app

Met de ‘Ik herstel’ app krijgen patiënten betrouwbare informatie en antwoorden op veel vragen en hoeven minder patiënten voor controle naar het ziekenhuis. Door de daling in controles en telefoontjes neemt de werklast voor het ziekenhuispersoneel af, dalen de zorgkosten en stijgt de poliklinische en opnamecapaciteit.

Verpleegplan

Het gebruiken van het verpleegplan zorgt voor o.a. een goede waarborging van de continuïteit en kwaliteit van de zorg, het voorkomen van fouten, het honoreren van de rechten van de patiënt en het afleggen van verantwoording. Patiënten lopen minder risico’s door rapportage- en communicatieproblemen, de werklast voor verpleegkundigen neemt af en de kwaliteit van zorg neemt toe.

Herbruikbare jassen

Wegwerpjassen

De wegwerpjassen die we gebruik(t)en zijn vanuit China zo een 48 dagen onderweg per schip om hierheen te komen, maar gaan soms na tien minuten alweer de prullenbak in. Per jaar zijn er tussen de 11.000 en 12.000 operaties per, waarbij er drie tot vier jassen per operatie worden gebruikt. Dat zijn meer dan 33.000 wegwerpjassen per jaar.

Herbruikbare jassen

Door de inzet van herbruikbare operatiejassen komt hier verandering in. Na gebruik worden de jassen gewassen, gesteriliseerd en liggen daarna weer klaar voor gebruik. Deze herbruikbare jassen kunnen zo een honderd keer hergebruikt worden voor ze niet meer inzetbaar zijn voor de OK. Dus dan gaan we van meer dan 33.000 wegwerpjassen per jaar naar 300 herbruikbare jassen per jaar. Dat scheelt een berg afval.

‘Echt herbruikbaar’

Bovendien zijn de herbruikbare jassen ook nadat ze afgeschreven zijn nog herbruikbaar. Ze kunnen in stukken gesneden worden voor lappen en ook daarna kunnen ze nog als grondstoffen gebruikt worden voor nieuwe spullen.

Handschoenengebruik

9 miljoen handschoenen per jaar, we kunnen 10% minder door onjuist gebruik

Inzamelen schone plastics

Mobiliteitsplan

Duurzaam ziekenhuis

Bij nieuwbouw duurzaamste ziekenhuis.

Minder en minder koffiebekers

Door het gebruik van eigen mokken hebben we in 2024 ongeveer 600.000 minder bekers verbruikt ten opzichte van 1.500.000 stuks in 2023. Dit is een besparing van 3500 kilo afval en 17.000 euro. Sinds kort hebben we onze koffieautomaten alleen nog herbruikbare bekers. Bezoekers kunnen eenmalig een beker kopen voor 75 cent. Daarna kunnen ze onbeperkt koffie of thee halen. Hiermee gaan we in 2025 nog eens een zeer groot deel van de bekers samen besparen.

Wc-papier en handdoekjes zijn gerecycled

Afval scheiden

We hebben meer dan vijftig verschillende afvalstromen.

  • Glas wordt 100% gerecycled.
  • Restafval gaat naar eindverwerker om groene stroom op te wekken.
  • We scheiden papier en karton en dit wordt tot pulp verwerkt en gebruikt voor nieuwe producten.
  • We hebben afvalstations voor gescheiden afval.

Food for Care

Een duurzamere manier van maaltijden aanbieden aan de patiënt, waardoor we minder afval produceren.

Luchtbehandelingskasten in Goes

De luchtbehandelingskasten in Goes zijn opgeknapt waardoor ze o.a. een lager energieverbruik hebben en minder CO2.

Terugdringen papiergebruik

Onze folders zijn allemaal digitaal. Als een folder van u van toepassing is, dan koppelen wij die aan MijnAdrz. Brieven versturen we ook zo weinig mogelijk. Acties om patiënten hun gegevens te laten verifiëren zodat we hen digitaal kunnen bereiken, hebben veel opgeleverd. Soms moeten we nog wel printen. Door dit standaard dubbelzijdig te printen en lichter papier te gebruiken, besparen we 32% minder hout en produceren we 731 kg minder afval.