Adrz

Na simpele breuk of stabiel letsel niet meer terug voor nacontrole

Vanaf vandaag gaat Adrz van start met de nieuwe behandelmethode Virtual Fracture Care. Dit betekent dat onze patiënten bij enkele simpele en stabiele letsels na het bezoek aan het ziekenhuis niet meer terug hoeven te komen voor nacontrole. De patiënten ontvangen van ons alle informatie via een folder en gratis app, zodat ze thuis in alle rust verder kunnen herstellen.

Normaal gesproken wordt voor vrijwel iedere patiënt met een verstuiking of botbreuk een afspraak gemaakt voor nacontrole in het ziekenhuis. Onderzoek toont aan dat dit lang niet altijd noodzakelijk is. Met de Virtual Fracture Care behandelmethode krijgen patiënten bij simpel en stabiel letsel nu geen gips, maar een drukverband of brace. Alle informatie over het letsel is te vinden in de gratis app, ontwikkeld door het OLVG. Hierin vinden ze uitleg over de behandeling en het herstel van het letsel. Maar ook voorbeeldvideo’s van oefeningen en het opnieuw aantrekken van de brace, bijvoorbeeld na het douchen. Vanuit Santeon, het samenwerkingsverband van zeven topklinische ziekenhuizen waaronder OLVG, wordt de implementatie van de Virtual Fracture Care Methode in andere ziekenhuizen gestimuleerd en ondersteund.

Regie voor de patiënt

De behandelmethode past helemaal in de tijd van nu: de patiënt heeft zelf de regie. Er is geen standaard nacontrole, maar de patiënt kan het herstel zelf bijhouden. Naast de app hebben we een speciale Breuklijn, dit is een telefoonnummer dat patiënten kunnen raadplegen bij vragen of aanhoudende klachten. Deze lijn wordt bemand door onze gipsverbandmeesters, met als achterwacht een traumachirurg of orthopeed-traumatoloog.

Eerste Zeeuwse ziekenhuis

Adrz volgt als eerste Zeeuwse ziekenhuis met deze behandelmethode. Andere ziekenhuizen die het ziekenhuis zijn voorgegaan zijn onder andere het OLVG, Ter Gooi MC en Gelre Ziekenhuizen.

Tim Lafleur, arts-assistent en projectcoördinator: “Virtual Fracture Care is een behandelmethode die met de tijd meegaat: het geeft de patiënt de regie op het herstel en met de app is alle informatie over het opgelopen letsel binnen handbereik.”

De app is gratis te downloaden via de Apple store of Google play.