Wanneer een zeer ernstig zieke patiënt opgenomen wordt op de intensive care willen we graag zeer frequent de vitale waarden monitoren. De hartslag, ademhaling, bloeddruk en dergelijke kunnen wij per seconde zien op de bewakingsmonitor van de patiënt.
Vitale waarden in de gaten houden
De bewakingsmonitor hangt op de kamer van de patiënt maar de verpleegkundigen kunnen de vitale waarden vanuit meerdere kamers goed in de gaten houden. Ook zijn er alarmgrenzen die een verpleegkundige kan instellen waardoor er een signaal klinkt als er een grens doorbroken wordt. Meestal stellen we deze grenzen zeer scherp in zodat we bij een lichte verstoring van een waarde al een alarm krijgen. Meestal hoeft u van deze alarmen dan ook niet te schrikken. Hieronder is een voorbeeld van een alarm signaal van de monitor.
Hartritme, ademfrequentie en zuurstof meten
Voor het bewaken van de vitale waarde sluiten we veel draden aan, dit kan erg intimiderend overkomen. Er worden 3 draden aan de borst van de patiënt bevestigd voor het meten van hartritme en ademfrequentie. Een meter op de vingertop van de patiënt meet het zuurstof gehalte. Bloeddruk kan via een manchet gemeten worden die automatisch kan starten. Echter is het bij patiënten welke een bedreigde bloeddruk hebben raadzaam de bloeddruk te meten via een soort flexibel hol naaldje die in een slagader wordt ingebracht. Hiermee hoeven de verpleegkundigen niet te wachten op een meting maar zien zij direct de waarde op de monitor. Naast de standaard vitale waarden kan de monitor nog veel meer parameters bewaken en zal dit op indicatie worden aangesloten.