Nieuw! Luister nu aflevering 5: Zorg voor je suikerspiegel van onze podcastserie Zorgopname!

Deze folder geeft u informatie over een neusschelp-verkleining met radiofrequentie (select sutter). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Functie van de neusschelpen

Neusschelpen zitten in de neus en zorgen voor bevochtiging van de ingeademde lucht. Voor de neuspassage zijn vooral de onderste neusschelpen van belang. Bij chronische zwelling kan de neuspassage sterk verminderd zijn en kan besloten worden om ze te verkleinen. Een moderne manier om dit te doen, is met thermoablatie (een soort magnetronenergie). Bij thermoblatie wordt het slijmvlies verwarmd zonder het te verbranden, waardoor verlittekening ontstaat en het slijmvlies weer mooi strak over het neusschelpbot heen ligt.

Behandeling

Eerst worden er watjes met verdovingsvloeistof in de neus ingebracht. Daarna wordt het slijmvlies verdoofd door middel van enkele prikjes in de onderste neusschelp. Hierna begint de eigenlijke behandeling, waarbij gedurende tien seconden met een naaldje in het slijmvlies wordt geprikt. Dit wordt enkele malen herhaald aan beide kanten. Door de uitgebreide verdoving is de ingreep niet pijnlijk. Wel knappen er soms wat ‘belletjes’ in de neus, daar kunt van schrikken.