Lees hier de laatste informatie over het coronavirus bij Adrz.

De belangrijkste redenen om een schouderprothese te plaatsen zijn pijn door slijtage (artrose) en reumatoïde artritis. Soms is een prothese noodzakelijk na een complexe breuk van de schouder. Als door slijtage de klachten zo ernstig zijn dat pijnstillers niet meer helpen, kan het versleten gewricht vervangen worden door een kunstgewricht. Ook als de spieren van het schoudergewricht zijn afgescheurd, kan een speciaal soort schouderprothese (omgekeerde schouderprothese) worden overwogen.

Na de operatie

Na de operatie kan de arm nog gevoelloos zijn. Dit is het gevolg van de verdovingsprik in de hals die de anesthesioloog u meestal geeft voor de operatie. Als u pijn heeft, vraag dan om pijnstillers aan uw  verpleegkundige.

De eerste dag na de operatie

De eerste dag na de operatie is het belangrijk dat u uw arm en elleboog goed hoog houdt. Dit om zwelling van het wondgebied zo snel mogelijk te laten afnemen. Het verband wordt verwijderd en u krijgt een pleister op de wond. Tevens wordt er een röntgenfoto ter controle gemaakt.

Fysiotherapie

De dag na de operatie leert de fysiotherapeut hoe u moet oefenen met uw schouder, arm en hand. De
oefeningen doet u een aantal keer per dag zelfstandig. Na het ontslag uit het ziekenhuis gaat u door met de
oefeningen.

Adviezen voor thuis

  • Als de wond droog is mag u douchen. Vermijd zeep in het wondgebied. In bad gaan mag maar pas op voor het weken van de wond. Droog houden van de wond bevordert een goede wondgenezing, u kunt beter geen afsluitende pleister op de wondjes plakken.
  • Het is veiliger om zittend te douchen. U kunt een douchestoel of kruk lenen bij de thuiszorg.
  • Als u pijn heeft, kunt u het beste paracetamol 500 mg gebruiken. U mag vier maal per dag twee tabletten nemen. Als de pijn minder wordt kunt u dit weer afbouwen.
  • Leg de eerste zes weken een kussen onder uw arm als u gaat slapen. Na zes weken mag u weer op uw geopereerde schouder liggen
  • Verder mag u de eerste zes weken niet (brom)fietsen, autorijden, sporten, geen huishoudelijk werk doenen niet zwaar tillen.

Tot slot

Heeft u nog vragen, stel ze gerust aan uw behandelend arts