Onze visie op nazorg: zorg die bij u past
Stap 1: Wat heeft u nodig?
Eerst bekijken we samen wat u nodig heeft. We kijken naar uw gezondheid en uw situatie thuis. We willen voorkomen dat u te veel zorg krijgt, maar ook dat u niet zonder hulp komt te zitten.
Stap 2: Wat kunt u zelf of met hulp van anderen?
We kijken of u bepaalde dingen zelf kunt doen of met hulp van familie of vrienden. Zij kunnen bijvoorbeeld ondersteunen bij dagelijkse taken. Als dat nodig is, geven we hen informatie of begeleiding.
Stap 3: Kunt u nieuwe zorgvaardigheden leren?
Soms is het mogelijk om nieuwe dingen te leren, zoals omgaan met hulpmiddelen of eenvoudige zorgtaken. Dit kan u helpen om zelfstandiger te blijven.
Stap 4: Hulp van uw omgeving en technologie
Naast familie en vrienden kunnen ook buren of andere mensen in uw netwerk helpen. Daarnaast kunnen digitale hulpmiddelen, zoals zorgapps of beeldbellen met zorgverleners, ondersteuning bieden.
Vanuit Adrz worden er voor verschillende ziektebeelden bijvoorbeeld thuismonitoring ingezet. Voor meer informatie, zie Thuismonitoring – Adrz
Stap 5: Professionele zorg als het nodig is
Als bovenstaande stappen niet voldoende zijn, krijgt u professionele zorg op maat. Dit kan thuiszorg zijn, een tijdelijk verblijf in een Buurtzorgpension of revalidatiecentrum of een plek in een zorginstelling als dat nodig is.
Met deze aanpak zorgen we ervoor dat u de zorg krijgt die bij u past. Zo blijft u zo zelfstandig mogelijk en krijgt u de juiste hulp op het juiste moment.
Wat kunt u zelf regelen?
Thuiszorg hervatten
Heeft u voor uw opname al thuiszorg en blijft deze zorg hetzelfde? Dan kunt u of uw contactpersoon zelf contact opnemen met uw thuiszorgorganisatie om de zorg te hervatten.
Huishoudelijke hulp
Huishoudelijke hulp valt onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Heeft u alleen hulp nodig bij het huishouden? Dan kunt u dit aanvragen bij uw gemeente.
Hulpmiddelen
Heeft u thuis hulpmiddelen nodig, zoals een rollator of krukken. U kunt deze huren of kopen via:
- Het hulpmiddelenapparaat in Adrz (Goes)
- De thuiszorgwinkel
- Uw apotheek
Soms is een speciaal hulpmiddel medisch noodzakelijk. In dat geval kan een transferverpleegkundige dit voor u aanvragen.
Fysiotherapie
Is na uw opname in het ziekenhuis fysiotherapie nodig? Dan kunt u een fysiopraktijk in uw eigen woonomgeving benaderen. U heeft hiervoor geen verwijzing nodig van uw behandelend arts. Bent u tijdens uw opname door de fysiotherapeut behandeld, dan dragen zij zorg voor een overdracht.
Medicatie
Wilt u hulp bij het uitzetten van uw medicatie dan kan uw eigen apotheek een baxterrol voor u regelen. Hiervoor heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts. U kunt afspraken maken met uw apotheek over het ophalen of laten bezorgen van de baxterrol. De thuiszorg kan u hierin ondersteunen.
Maaltijd- en boodschappenservice
Kunt u tijdelijk niet koken of boodschappen doen? U kunt dan gebruik maken van:
- Bezorgservices van supermarkten
- Leveranciers van kant-en-klare maaltijden
Uw gemeente kan ook informatie geven over maaltijdvoorzieningen bij u in de buurt.
Personenalarmering
Met een alarmknop kunt u in een noodgeval snel hulp inschakelen. Vraag dit op tijd aan, want de aanvraag kan enkele weken duren. Voor informatie over vergoedingen zie: Wanneer krijg ik personenalarmering voor thuis vergoed? | Rijksoverheid.nl
Zorg regelen met een persoonsgebonden budget (pgb)
U vraagt een pgb aan bij de gemeente, de zorgverzekeraar of het zorgkantoor in uw regio. Waar u een pgb aanvraagt, hangt af van de zorg die u nodig heeft. Het is belangrijk dat u eerst controleert of een pgb bij u past. Waar vraag ik een persoonsgebonden budget (pgb) aan? | Rijksoverheid.nl
Wat regelt Adrz voor u?
Tijdens uw opname
Voordat u het ziekenhuis verlaat, bespreekt de verpleegkundige met u of u nazorg nodig heeft. De transferverpleegkundige kan u helpen bij het regelen van:
- Speciale hulpmiddelen
- Thuiszorg
- Een tijdelijk verblijf in een zorginstelling
- Permanent verblijf in een zorginstelling
- Verblijf in een hospice
Medisch specialistische revalidatie wordt geregeld door de revalidatiearts. Heeft u psychiatrische nazorg nodig? Dan wordt dit geregeld door de psychiaters van Adrz.
Thuiszorg
U hebt al thuiszorg:
- Heeft u voor uw opname al thuiszorg en blijft deze zorg hetzelfde? Dan kunt u of uw contactpersoon zelf contact opnemen met uw thuiszorgorganisatie om de zorg te hervatten.
Heeft u meer zorg nodig? De transferverpleegkundige vraagt dit aan bij uw thuiszorgorganisatie.
U hebt nog geen thuiszorg?
- Is uw opname gepland (er is vooraf een opnamedatum met u afgesproken): u kunt vooraf thuiszorg aanvragen bij een organisatie in uw buurt.
- Thuiszorg wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering, u hoeft geen eigen bijdrage te betalen. Wel wordt er een aanspraak gedaan op uw eigen risico.
- Is uw opname niet gepland: U geeft uw voorkeur door voor een thuiszorgorganisatie. Uw voorkeur wordt meegenomen, maar de toewijzing is afhankelijk van de beschikbaarheid in uw woonplaats.
Revalideren
Soms heeft u na uw opname revalidatie nodig voordat u naar huis kunt. Er zijn twee soorten:
Geriatrische Revalidatiezorg (GRZ)
Dit is kortdurende zorg voor kwetsbare patiënten met meerdere aandoeningen.
- GRZ is een tijdelijke opname in een verpleeg- of verzorgingshuis, gericht op herstel en terugkeer naar uw thuissituatie.
- GRZ wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering, u hoeft geen eigen bijdrage te betalen. Wel wordt er een aanspraak gedaan op uw eigen risico.
Medisch Specialistische Revalidatie (MSR)
Dit is een intensievere vorm van revalidatie. De revalidatiearts bepaald of u in aanmerking komt voor deze vorm van revalidatie.
Kort verblijf in een zorginstelling
U kunt gebruik maken van herstelzorg wanneer u na uw opname om een medische reden tijdelijk zorg nodig heeft, die niet thuis geboden kan worden. We noemen dit eerstelijnsverblijf(ELV)-zorg.
- ELV zorg is een tijdelijke opname in een verpleeg- of verzorgingshuis, gericht op herstel en terugkeer naar uw thuissituatie
- ELV-zorg wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering, u hoeft geen eigen bijdrage te betalen. Wel wordt er een aanspraak gedaan op uw eigen risico.
Buurtzorgpension
Een Buurtzorgpension is een zorgpension, ook wel zorghotel genoemd, voor tijdelijke verpleging en verzorging. U kunt in het Buurtzorgpension verblijven als u zorg nodig heeft.
U regelt en betaalt het verblijf en de zorg in een zorghotel in principe zelf. Het is mogelijk dat uw zorgverzekeraar (een deel van) de kosten vergoedt. Informeer hiernaar bij uw eigen zorgverzekeraar en bij het Buurtzorgpension. Het doel is dat u na een kort verblijf in het Buurtzorgpension weer naar huis gaat.
Zie voor meer informatie: buurtzorgpension.nl
Langdurig verblijf in een zorginstelling
Soms is terugkeer naar huis niet mogelijk en is een permanent verblijf in een verpleeghuis nodig.
- Indicatie: Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) beoordeelt of u in aanmerking komt voor een WLZ-indicatie (Wet Langdurige Zorg).
- Plaatsing Wij proberen zoveel mogelijk rekening te houden met uw voorkeur voor een zorglocatie. Als daar op het moment van uw ontslag geen plek is, wordt u op de wachtlijst geplaatst. Ter overbrugging wordt er een andere tijdelijke beschikbare locatie voor u geregeld (overbruggingszorg). Het is belangrijk dat u de juiste zorg op tijd krijgt, in het ziekenhuis blijven is geen optie.
- Kosten: U betaalt een inkomensafhankelijke bijdrage. Op de website van het CAK kunt u deze berekenen.
Woonde u voor uw opname in Adrz al in een verpleeghuis of verzorgingshuis? Dan gaat u daar na uw ontslag naar terug.
Palliatieve zorg
Als u niet meer beter wordt en uw levensverwachting beperkt is (korter dan drie maanden), kijken we samen met u en uw naasten welke zorg het beste bij uw situatie past. U kunt kiezen voor zorg in een hospice, een palliatieve unit of thuis.
Hospice
Een hospice is een kleinschalige zorginstelling met een huiselijke sfeer. Hier krijgt u zorg en ondersteuning in de laatste levensfase.
- Uw huisarts blijft verantwoordelijk voor uw medische zorg.
- Voor verblijf in een hospice kunnen eigen kosten gelden.
Palliatieve unit in een verpleeghuis
Een palliatieve unit is een speciale afdeling in een verpleeghuis waar 24 uur per dag zorg beschikbaar is.
- De specialist ouderengeneeskunde neemt de zorg van uw huisarts over.
- De kosten voor verblijf in een palliatieve unit worden vergoed vanuit de basisverzekering.
Palliatieve thuiszorg
Als u ervoor kiest om thuis te blijven in uw laatste levensfase, kunt u ondersteuning krijgen van uw naasten en professionele zorgverleners.
- Uw familie en vrienden kunnen helpen met dagelijkse dingen, zoals aankleden, douchen en het huishouden. Dit heet mantelzorg. Voor meer informatie zie ook Mantelzorg
- Om uw mantelzorger te ontlasten of als er extra zorg nodig is, kan professionele palliatieve zorg thuis worden geregeld. Voor meer informatie, zie ook Palliatieve zorg thuis
Handige links
- Centrum Indicatiestelling Zorg, ciz.nl
- Informatie over Persoonsgebonden Budget, pgb.nl
- Vereniging van mantelzorgers en vrijwilligers, mantelzorg.nl
- Zorgvergelijkingssite, kiesbeter.nl
- Wegwijzer in de zorg, regelhulp.nl
- Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, rijksoverheid.nl/ministeries/vws
- Overzicht beoordelingen zorgaanbieders, zorgkaartnederland.nl
Vragen na ontslag uit het ziekenhuis
De eerste week na uw ontslag uit het ziekenhuis kunt 24 uur per dag met uw medische vragen bij Adrz terecht.
- Op doordeweekse dagen tussen 9.00 en 17.00 kunt u contact opnemen met de polikliniek van het betreffende specialisme. Dit kan via het nummer dat u heeft gekregen of via ons algemene nummer: 088 125 00 00.
- In de weekenden en tussen 17.00 en 9.00 kunt u contact met ons opnemen via ons algemene nummer: 088 125 00 00. U wordt dan doorverbonden naar de afdeling Spoedeisende Hulp (voor volwassenen) of Kinderafdeling (voor kinderen en jeugdigen).
Uw vraag en het gegeven advies worden altijd geregistreerd. In de avond, nacht en weekenduren krijgt u standaard de keuze om naar de Spoedeisende Hulp te komen of teruggebeld te worden door de behandelend specialist of zijn vervanger.