Adrz

De zorg is enorm aan het veranderen. Zorg die we gewend waren op een bepaalde manier te ontvangen, is niet meer vanzelfsprekend. Enerzijds heeft dat te maken met het tekort aan personeel. Dat merken we nu al, maar dat tekort wordt in de toekomst alleen maar groter. Anderzijds heeft de patiënt ook veranderende wensen en behoeften. Om in de toekomst kwalitatief hoogwaardige medisch specialistische en verpleegkundige zorg te kunnen blijven leveren, is het essentieel in te zetten op nieuwe en andere manieren van het leveren van zorg.

Met Passende Zorg ontwikkelen we nieuwe manieren van zorg, of kijken we naar het anders vormgeven van de huidige manier van zorg, om dezelfde kwalitatief hoogwaardige zorg te kunnen leveren, maar met minder inzet van ons personeel. Passende zorg kan de zorg zelfs verbeteren. Zo kunt u naar aanleiding van een Passende Zorg initiatief bijvoorbeeld zorg dichter bij huis krijgen, of is het niet noodzakelijk om naar het ziekenhuis te komen. Voor onze collega’s betekent het soms ook meer aandacht voor de patiënt, omdat processen eenvoudiger gemaakt zijn.

Passende zorg is er om de zorg in Zeeland toegankelijk en betaalbaar te houden en om zorgverleners met passie en plezier te behouden. Binnen Adrz werken we aan vele passende zorg initiatieven. Vaak werken we daarbij samen met andere zorgpartners.

Zeeuwse Zorg Coalitie

In Zeeland werken we samen om Zeeland én de Zeeuwse zorg gezond te houden in de Zeeuwse Zorg Coalitie. Adrz is een van de initiatiefnemers van de Zeeuwse Zorg Coalitie en vanaf de start erg betrokken. Samen met meer dan 70 (zorg)organisaties in de regio bundelen we krachten om zo echt het verschil te kunnen maken. Dat verschil zit hem ook in (financiële)slagkracht. Daarom hebben de organisaties vertegenwoordigd door de Zeeuwse Zorg Coalitie samen het transformatieplanSamen houden we Zeeland gezond én de Zeeuwse zorg gezond’ ingediend om aanspraak te maken op de transformatiegelden die de overheid beschikbaar stelt in het Integraal Zorg Akkoord (IZA). Een unieke aangelegenheid. Nog nooit waren er zoveel regionale partijen die de krachten hebben gebundeld en gezamenlijk een aanvraag hebben gedaan. Een aanvraag die in januari 2024 geresulteerd heeft in de toekenning van 83,4 miljoen euro voor de eerste fase 2023 t/m 2027. Tien zorgorganisaties, waaronder Adrz, hebben dit geld toegekend gekregen op basis van de veranderplannen die vooraf zijn ingediend bij het IZA.

Passende zorg initiatieven:

 

Verpleegplan

Het gebruiken van het verpleegplan zorgt voor o.a. een goede waarborging van de continuïteit en kwaliteit van de zorg, het voorkomen van fouten, het honoreren van de rechten van de patiënt en het afleggen van verantwoording. Patiënten lopen minder risico’s door rapportage- en communicatieproblemen, de werklast voor verpleegkundigen neemt af en de kwaliteit van zorg neemt toe.

Ik Herstel app

Met de ‘Ik herstel’ app krijgen patiënten betrouwbare informatie en antwoorden op veel vragen en hoeven minder patiënten voor controle naar het ziekenhuis. Door de daling in controles en telefoontjes neemt de werklast voor het ziekenhuispersoneel af, dalen de zorgkosten en stijgt de poliklinische en opnamecapaciteit.

Thuismonitoring

Zorg op afstand, thuismonitoring, betekent grote winst voor patiënt én zorgmedewerker. Minder ziekenhuisbezoek, minder ligdagen, minder spoedopnames. Patiënten met een chronische ziekte kunnen gebruik maken van een app waarin ze periodiek vragen beantwoorden over hun ziekte.

Verkeerde Bed

Bijna elke afdeling herkent het probleem: patiënten die medisch klaar zijn, maar blijven liggen in een ziekenhuisbed omdat ze nog wachten op nazorg. Dit noemen we een verkeerde bed. Dit legt niet alleen druk op de zorg maar heeft ook negatieve gevolgen voor de patiënt, omdat hij niet de juiste zorg ontvangt.

De oplossing?

Er samen voor zorgen dat patiënten sneller de zorg krijgen die nodig is na een ziekenhuisopname. Het terugdringen van het aantal verkeerde-bed-dagen doen we door de inzet van verschillende initiatieven, waarmee we ziekenhuisbreed het aantal van 5213 verkeerde-bed-dagen per jaar (2023) in 2026 met de helft terugdringen.

Thuistoediening van medicatie

Soms komen patiënten tientallen keren per jaar terug naar het ziekenhuis voor het toedienen van hun medicatie. Adrz werkt samen met thuiszorgorganisaties Allévo, Amarijn, Allerzorg en ziekenhuisapotheker Scheldezoom Farmacie zodat het thuis toedienen van bepaalde medicatie steeds vaker mogelijk wordt. Gemak voor de patiënt, efficiënt voor de zorg. Door dit ook voor andere medicatie te realiseren, dragen we bij aan passende zorg voor iedereen. Lees in dit interview meer over dit innovatieve project.

Dit project ontvangt subsidie van ZonMw.

Proactieve zorgplanning

Proactieve zorgplanning helpt u om over wensen, doelen en voorkeuren voor (toekomstige) zorg en behandelingen na te denken. Samen brengen we uw wensen goed onder woorden. Het is verstandig om hier voldoende tijd voor te nemen en de juiste informatie in te winnen, zodat u weloverwogen keuzes kunt maken. Uw voorkeuren worden vastgelegd. Deze kunnen, als u dat wil, altijd aangepast worden.

Meedenkconsult

Als een huisarts twijfelt over een doorverwijzing naar het ziekenhuis kan een digitaal meedenkconsult van pas komen. Een medisch specialist van Adrz geeft dan snel en gericht advies over een behandeling of diagnose. Na een succesvolle pilot met drie afdelingen is het digitale meedenkconsult nu voor ieder specialisme in het ziekenhuis mogelijk.

Zelfmeetkiosk

De zelfmeetkiosk heeft een bankje, meetapparatuur en een computerscherm. Stap voor stap wordt alles in woord en beeld uitgelegd. De uitgevoerde metingen komen op een bon die de patiënt meeneemt naar z’n afspraak. De zelfmeetkiosk meet in ieder geval bloeddruk, zuurstofgehalte, gewicht en hartslag. Soms komt daar andere waardes bij. Door zelf te meten, krijgt de patiënt inzicht in z’n eigen waardes. Dit helpt bij het behouden van de regie over de eigen gezondheid. Daarnaast houden zorgmedewerkers meer tijd over voor andere zorghandelingen en persoonlijk contact tijdens de afspraak.

Ontregelen van de zorg

Automatiseren van verpleegkundige (spot)metingen

Verpleegkundigen meten, berekenen en registeren meerdere malen per dag de Early Warning Score (EWS) waardes van patiënten. Hiervoor worden bijvoorbeeld de bloeddruk, hartslag en ademhaling gemeten. Adrz heeft de werkwijze met spotmeter geoptimaliseerd en geautomatiseerd. De metingen worden door een digitale koppeling tussen de Philips spotmeters en het EPD automatisch overgenomen in het systeem waarna een EWS wordt gegenereerd. De verpleegkundige identificeert zich eerst door het scannen van de personeelspas. Om de patiëntgegevens op te halen uit het EPD scant de verpleegkundige daarna de barcode op het polsbandje. De verpleegkundige kan zo makkelijk en snel de EWS van de patiënt bekijken.

Beter Dichtbij app

Via de app BeterDichtbij kunnen berichten verstuurd worden, maar ook foto’s en meetwaardes van bijvoorbeeld suikerziekte worden doorgegeven. Daarnaast is het makkelijk voor een zorgverlener om patiënten te activeren en begeleiden via de app.