Dermatologen zien op de polikliniek regelmatig patiënten met slecht genezende wonden aan hun benen, in de volksmond ‘open been’ genoemd. Vaak zijn deze wonden het gevolg van slecht werkende bloedvaten.

Karin van der Wegen, dermatoloog in Adrz, vertelt: “In de meeste gevallen gaat het om slecht functionerende aderen: spataderen. Daarnaast is er een grote groep van patiënten met wonden door slecht functionerende slagaderen – beter bekend als vaatvernauwing – en met wonden als gevolg van suikerziekte.

De laatste jaren zien we op de poli steeds meer wonden waarbij meerdere oorzaken een rol spelen. Ook is de algehele conditie van een patiënt van belang bij wondgenezing. Naast de eerdergenoemde oorzaken zijn er nog tientallen andere redenen waarom wonden slecht genezen. Zo zijn er ook tal van huidproblemen die wonden kunnen geven. Voorbeelden hiervan zijn huidinfecties en huidkanker.”

Diagnose en behandeling

“Zodra een patiënt met een wond op de polikliniek dermatologie gezien wordt, is het van belang om snel en efficiënt tot een juiste diagnose te komen”, vervolgt Karin. “Want als de diagnose bekend is, kan de behandeling gestart worden. Vaak wordt dan aanvullend onderzoek gedaan. De bloedvaten kunnen in beeld gebracht worden tijdens een vaatonderzoek. Indien nodig kan bloedonderzoek gedaan worden en in een aantal gevallen wordt een stukje huid – een biopt – afgenomen. Het stellen van een juiste diagnose is soms als het oplossen van een puzzel.

Wondspreekuur

In november dit jaar start in het Adrz een wondspreekuur voor patiënten met slecht genezende wonden. Karin: “Tijdens dit spreekuur zijn een vaatchirurg, wondverpleegkundige, verpleegkundig specialist en dermatoloog aanwezig. Met hun gezamenlijke expertise kunnen zij de ontbrekende puzzelstukjes oplossen.”