Henk Conijn uit Middelburg heeft al elf jaar COPD. Een longaandoening die ernstige benauwdheid veroorzaakt en in zijn familie helaas erfelijk is. Hij is onder behandeling in Adrz, bij longarts Esther Vis. Samen vertellen ze over de klachten die bij deze ziekte horen en hoe patiënten hierbij ondersteund worden.

“Mijn wereldje is op dit moment heel klein,” verzucht Henk. “Ik zit met een slang aan de zuurstof vast. Met een draagtas kan ik wel de deur uit, maar maximaal acht uur. Daarnaast heb ik nog ‘pufjes’; tweemaal daags met medicatie en ik kan extra pufjes nemen als ik erg benauwd ben. Mijn echtgenote behandelt me soms op mijn rug met een ‘massagepistool’. Die trilling helpt ook goed.”

Advies op maat

Sinds vorig najaar heeft Henk dagelijks digitaal contact met het ziekenhuis. “Op mijn tablet heb ik een app, de SanaCoach. Elke dag kan ik daar invullen hoe het met me gaat. Dan krijg ik advies: hoe ik het zelf kan oplossen of dat ik contact moet opnemen met mijn longverpleegkundige in Adrz, Willemijn Minderhoud. Dit is echt een schitterende manier om met de patiënt om te gaan. Ik word niet aan mijn lot overgelaten.” Longarts Esther Vis vult aan: “Dankzij de app hebben we een beter beeld van hoe het gaat en kunnen we sneller ingrijpen. Daarmee voorkomen we ziekenhuisopnames en dat is fijn voor de patiënt.

De meest geschikte behandeling

Esther Vis vertelt dat door de vernauwde luchtwegen COPD-patiënten vooral moeite hebben met uitademen. “In het ziekenhuis zoeken we naar de meest geschikte behandeling. Het allerbelangrijkste is stoppen met roken. Daarnaast kunnen  inhalatiemedicatie en fysiotherapie helpen. Bij ernstige benauwdheid kan morfine verlichting geven. Bepaalde patiënten komen in aanmerking voor luchtwegventielen die in de longen worden ingebracht. Die zorgen ervoor dat er minder overbodige lucht achterblijft in de longen. In enkele gevallen is het mogelijk iemand een nieuwe long te geven. Longen herstellen zichzelf helaas niet, dus achteruitgang van de longfunctie willen we voorkomen. De app is hier een belangrijk hulpmiddel bij geworden.