Nieuw! Luister nu aflevering 4: Zorg voor kanker van onze podcastserie Zorgopname!

Wie fit een operatie ingaat, herstelt sneller. En wie na een operatie actief meedoet met het aanbod van de fysiotherapeut, loopt minder risico op complicaties. Kortom, regelmatig bewegen is goed; zowel vóór, tijdens als ná een ziekenhuisopname. Stephanie Boot zet als fysiotherapeut alles op alles om patiënten snel weer in beweging te krijgen. “Dat gaat met kleine stapjes. Soms is vanuit het bed op de stoel zitten al een enorme overwinning.”

Over dat laatste weet Gerda de Leeuw uit Vlissingen mee te praten. Door een ongelukkige val met haar fiets brak zij haar onderbeen. Zij moest met spoed geopereerd worden. “Ik mocht direct na de operatie mijn been al volledig belasten. Stephanie begeleidt me daarbij. Ze komt meestal twee keer per dag. Inmiddels kan ik met een looprek lopen. Wat was ik trots toen ik die eerste stapjes zette! Nu oefenen we met krukken. Best
spannend vind ik, maar ik word goed begeleid. Het is belangrijk dat ik mijn zelfstandigheid terugkrijg, want ik woon alleen.”

Bewegen voorkomt complicaties

Stephanie legt uit dat de patiënten die zij ziet, om uiteenlopende redenen fysiotherapie nodig hebben. Het is altijd een medisch specialist die daarvoor haar hulp inroept. “Soms is onze inzet gericht op het helpen van mensen om uit bed te komen. Het komt ook voor dat we hulp bieden bij het ademen of technieken aanleren voor het ophoesten van slijm.” Zij benadrukt hoe belangrijk beweging is voor het genezingsproces van patiënten. “Bij mensen die lang in bed liggen, kunnen allerlei problemen optreden. Zo kunnen mensen last krijgen van doorligplekken, een longontsteking of obstipatie. Bovendien treedt al heel snel conditieverlies op. Na vijf dagen niet bewegen verliest een mens gemiddeld zo’n tien procent aan spierkracht. Het spreekt voor zich dat dit het herstel niet ten goede komt.”

Bewegen met beweegfilmpjes

De oefeningen die Stephanie met patiënten doet, verschillen natuurlijk per patiënt. “We kijken heel goed wat een patiënt aankan. Soms is opzitten al een doel op zich, voor anderen is zelfstandig kunnen traplopen belangrijk. Mensen die nog gebonden zijn aan bed, stimuleren we om in bed oefeningen te doen. Om die reden hebben we ook beweegfilmpjes gemaakt, die patiënten zelfstandig kunnen bekijken.” Op de vraag of iedereen blij is met haar komst, begint Stephanie te lachen. “Helaas, niet iedereen. Wel proberen we alle patiënten te overtuigen van het belang ervan, maar we dwingen niemand om mee te doen.” Wie wordt ontslagen uit het ziekenhuis, kan mogelijk worden doorverwezen naar een revalidatiecentrum om verder te revalideren. Soms wordt voor thuis ook nog fysiotherapie aangeraden om het verdere herstel te bevorderen.

Fit aan de start!

Graag wijst Stephanie nog op de noodzaak om fit aan een opname of operatie te beginnen. “Hoe fitter, hoe beter! Volwassenen zouden gemiddeld 2,5 uur per week moeten bewegen door bijvoorbeeld te wandelen of fietsen. Verder is het doen van spier- en botversterkende activiteiten belangrijk. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn: opstaan vanuit een stoel, de knieën optrekken of zittend de benen strekken. Het is allemaal niet moeilijk, maar wel heel zinvol.”

Snel uit de lappenmand

Wie Stephanie vraagt naar het plezier dat zij uit haar werk haalt, ziet haar direct stralen. Dat ze geniet van haar werk is overduidelijk. “We bieden als fysiotherapeuten mensen de mogelijkheid om snel uit de lappenmand te komen. We realiseren in het ziekenhuis altijd al een zekere mate van herstel en natuurlijk geven we tips en adviezen over leefregels voor thuis mee. Kijk naar Gerda, vanuit het bed kon zij achter een looprek lopen en nu loopt ze met krukken. Samen die stappen kunnen zetten, daar doe ik het voor.”