Nieuw! Luister nu aflevering 4: Zorg voor kanker van onze podcastserie Zorgopname!

Veel ouderen krijgen ermee te maken: een staaroperatie. Een relatief korte ingreep, maar toch spannend. Het gaat tenslotte wel om je ogen. Patiënten van Adrz zijn in elk geval in goede handen, want Adrz is vorig jaar door weekblad Elsevier uitgeroepen tot een van de beste ziekenhuizen voor staaroperaties.

Oogarts Jordi Eveleens noemt die verkiezing ‘een leuke verrassing’. “Je werkt er niet bewust naartoe, maar ik ben er wel blij mee. Staaroperaties worden in Nederland over het algemeen op hoog niveau uitgevoerd. Dat wij daar bovenuit steken, heeft misschien wel te maken met de goede sfeer waarin we als team werken.”

In harmonie samenwerken

Die sfeer begint al op de poli, vertelt Jordi. “Van het eerste vooronderzoek door de assistent tot de nazorg ziet de patiënt veel medewerkers, die allemaal in harmonie hun eigen steentje bijdragen. Wij zijn een hecht team en werken prettig samen. Dat draagt ongetwijfeld bij aan de
patiënttevredenheid.” Daarnaast werkt het team met goed materiaal. “We hebben een vrij nieuwe operatiekamer, waarin is nagedacht over een goede doorstroom. Wij opereren zo’n twintig patiënten op een dag, dus de doorloop is hoog. Dan is het fijn dat de patiënt direct van de voorbereidingsruimte de operatiekamer in wordt gereden.”

Troebele lens vervangen

Een staaroperatie is nodig wanneer de eigen lens in het oog troebel wordt. “Dat is meestal het gevolg van ouderdom, maar het kan ook een bijwerking zijn van medicijnen. Mensen gaan dan langzaam steeds minder goed zien, tot het punt dat de opticien daar niets meer aan kan verbeteren en de oogarts eraan te pas moet komen. Bij een staaroperatie wordt de troebele lens vervangen door een nieuwe.”

Lensmeting en operatie

Na het vooronderzoek en de beoordeling door de oogarts komt de patiënt voor een lensmeting. “Meestal krijgen mensen een lens die alleen hun normale brilsterkte behandelt. Anderen kiezen voor een lens die het leesgedeelte of de cilinder uit de bril mee-corrigeert.” De dag van de operatie begint in de ontvangstruimte, waar de patiënt al in de behandelstoel plaatsneemt en druppels in het oog krijgt. Als het tijd is voor de operatie, wordt de patiënt met stoel en al de operatiekamer in gereden. Het oog wordt afgedekt en de patiënt wordt aangesloten op de hart- en zuurstofmonitor.

Zo ontspannen mogelijk

De operatie zelf duurt maar tien minuten, legt Jordi uit. “Als het oog is gedesinfecteerd, wordt via twee of drie kleine openingen de lens verwijderd en wordt de nieuwe lens geplaatst. De kleine wondjes sluiten zich al snel na de operatie. De patiënt krijgt vervolgens een zalfje in het oog en een kapje erover, om het oog te beschermen. Dan wordt de patiënt weer teruggereden naar de wachtruimte en mag deze weer naar huis.” Alles is erop gericht om het zo ontspannen mogelijk te laten verlopen. “Omdat wij zoveel operaties doen, is de routine groot. Zonder dat het saai wordt, want elk oog is toch weer anders.” Tegelijkertijd is het wel een operatie, waarschuwt Jordi. “Als chirurg ben je tien minuten verantwoordelijk voor iemands oog. En na de operatie moet de patiënt nog een paar weken goed blijven druppelen om infecties te voorkomen. Dat is wel belangrijk
voor een goed resultaat.”