Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Sinds dit jaar verzorgt Accureon de trombosezorg van Adrz. De trombosezorg blijft daarmee in vertrouwde handen. Accureon werkt op vrijwel dezelfde manier en met dezelfde medewerkers zoals Adrz voorheen deed. Voor reguliere trombosepatiënten verandert er dus eigenlijk niets.

Voor de ‘zelfmeetpatiënten’ is het nieuwe computerprogramma even wennen. Alleen mensen die antistollingsmedicijnen gebruiken om stolselvorming (trombose) in het bloed te voorkomen, maken gebruik van deze zorg. Zij laten regelmatig hun bloed controleren of controleren dit zelf en worden begeleid door de medewerkers van de trombosedienst, met name bij het bepalen van de hoeveelheid medicatie.

Onder de naam Accureon BV werken de laboratoria Klinische Chemie van de ziekenhuizen Bravis en ZorgSaam samen. Adrz is het eerste ziekenhuis dat zich voor trombosezorg bij Accureon aansluit. Daarmee verzorgt Accureon de trombosezorg in Zuidwest-Nederland.

Wat is trombose?

Het woord trombose kennen we bijna allemaal. Wat trombose nu eigenlijk is, vragen we Paul Deij. Hij is de operationeel leidinggevende van Accureon trombosezorg. “Trombose is het ontstaan van een stolsel in een bloedvat. Dit kan gebeuren nadat een vaatwand beschadigd is, bijvoorbeeld door aderverkalking of na een operatie. Ook als het bloed te traag stroomt, kan trombose ontstaan. Dit zien we soms na langdurig stilzitten of liggen, bijvoorbeeld na een operatie of ziekte.” Paul vertelt dat trombose niet altijd te voorkomen is. “Tal van factoren spelen een rol bij het ontstaan ervan.” “Maar”, vertelt hij, “een gezonde leefstijl kan helpen om het risico te verlagen. Denk daarbij aan gezond eten, niet roken en veel bewegen. We weten namelijk dat trombose minder snel ontstaat als de bloedvaten gezond zijn.”

Wat doet de trombosedienst?

“Trombose is goed te behandelen met antistollingsmedicijnen”, vertelt Marjolein Schipper, een van de doseeradviseurs. Soms worden de medicijnen ook gegeven om stolsels te voorkomen, bijvoorbeeld bij hartritmestoornissen. De doseeradviseurs van de trombosedienst regelen de instelling van antistollingsmiddelen, Acenocoumarol en Fenprocoumon. Die medicatie-instelling is onder andere afhankelijk van de mate van antistolling. Bij trombosepatiënten wordt daarom regelmatig bloed geprikt om de stollingstijd (INR) te bepalen. De artsen van de trombosedienst bepalen vervolgens samen met gecertificeerde doseeradviseurs wat de dosering van de antistollingsmedicijnen moet zijn. Dezelfde dag nog versturen we met de post of digitaal de juiste dosering van deze medicijnen, inclusief de datum waarop de volgende controle moet plaatsvinden.

Samenwerken voor behoud kwaliteit

Paul vertelt dat, hoewel de nieuwe generatie antistollingsmiddelen niet voor iedereen geschikt zijn, er minder mensen gebruik maken van de trombosedienst. “Deze medicijnen zijn makkelijk in gebruik; mensen slikken elke dag dezelfde hoeveelheid tabletten. Voor deze nieuwe generatie antistollingsmiddelen is de controle via de trombosedienst niet meer nodig. Dus, terwijl het aantal trombosepatiënten nog jaarlijks toeneemt, neemt het aantal mensen dat gebruikmaakt van de trombosedienst af.” Met minder patiënten wordt het steeds lastiger om kleinschalige trombosediensten in bedrijf te houden. Door te kiezen voor schaalvergroting kan de kwaliteit van de zorg worden gegarandeerd. “De belangrijkste uitgangspunten voor deze samenwerking zijn de continuïteit van kwalitatief goede trombosezorg en het beheersen van kosten. Ik ben ervan overtuigd dat we dit met Accureon trombosezorg waarmaken. De trombosezorg is in goede handen.”