Nieuw! Luister nu aflevering 4: Zorg voor kanker van onze podcastserie Zorgopname!

Als je kampt met een langdurige sportblessure, kun je in Adrz terecht bij de Sportkliniek. Daar werken drie orthopedisch chirurgen, twee sportartsen en een grote groep sportfysiotherapeuten samen om sporters de juiste zorg te geven. Zij hebben uiteraard ook volop tips om klachten te voorkomen!

Sportarts Anne van Vegchel vertelt: “Eens per week houden we sportspreekuur in Adrz, voor sporters van alle niveaus. Patiënten worden doorverwezen door de huisarts of een andere arts van Adrz. We zagen tijdens de coronapandemie dat veel mensen zelf gingen trainen, zonder goede begeleiding, terwijl ze ook wat waren aangekomen door het vele zitten. Bij ons komen patiënten met langlopende blessures aan bijvoorbeeld spieren, pezen of gewrichten. We onderzoeken waarom de klachten niet overgaan en kijken bijvoorbeeld bij een knieblessure ook naar de werking van andere gewrichten, welk effect inspanning heeft op het hart of de longen en of iemand misschien overgewicht heeft. Vaak verwijs ik door naar een diëtist of fysiotherapeut, maar soms geef ik ook zelf oefeningen mee.”

Advies op maat

Anne werkt onder andere samen met fysiotherapeut Bas Neels: “Het mooie van de Sportkliniek is dat we de patiënt vanuit drie invalshoeken bekijken, waardoor we een compleet beeld krijgen en een pasklaar advies kunnen geven. Als ik bijvoorbeeld een röntgenfoto nodig heb, is dat in Adrz natuurlijk snel geregeld. Het valt ons op dat veel amateursporters lang niet hebben getraind. Nu ze weer mogen sporten, gaan ze drie keer per week voetballen en werken ze in de tussenliggende dagen aan hun conditie. Dat is veel te veel inspanning achter elkaar. Daarom is ons  advies erg gericht op trainingsleer: hoe is je training opgebouwd, neem je voldoende rust en wat is je leefstijl? Uit onderzoek blijkt dat mensen tegenwoordig bijna negen uur per dag zitten – dat is het nieuwe roken.” Zowel Anne als Bas helpt mensen van hun klachten af en beiden geven veel voorlichting om blessures in de toekomst te voorkomen. “Investeer in goede schoenen voor optimale demping. Eet daarnaast gezond, raak eventueel overgewicht kwijt, drink weinig alcohol en stop met roken. En zorg voor een heel geleidelijke opbouw. Want je kunt echt veel bereiken, maar dat heeft tijd nodig.”