Nieuw! Luister nu aflevering 4: Zorg voor kanker van onze podcastserie Zorgopname!

Als je in Adrz een operatie hebt ondergaan, mag je in veel gevallen dezelfde dag alweer naar huis. Voor sommige patiënten volgt echter een opname op de afdeling Heelkunde. Wat kun je daar allemaal verwachten en hoe word je op  die afdeling ondersteund? Verpleegkundige Jolien van Stee werkt er al zes jaar en weet er dus alles van.

“Op de afdeling Heelkunde is er een toestroom van zowel overnames van de Acute Opname Afdeling als van patiënten die hier komen na een geplande ingreep.” Door de diversiteit van de werkzaamheden is geen dag voor Jolien en haar 75 collega’s hetzelfde. “Er liggen hier dagelijks ruim zestig patiënten met de meest uiteenlopende achtergronden en aandoeningen. Gemiddeld verblijven patiënten ongeveer twee tot drie dagen. Dit is geheel afhankelijk van de opnamereden. Als het herstel gecompliceerd is, kan een opname uitschieten tot een aantal weken.”

Alles gericht op herstel

Op de afdeling begint de ochtend met een vaste routine. Jolien: “Na het ontbijt en de eerste medicatieronde komt de arts aan het bed. Als het nodig is, wordt besloten om aanvullend onderzoek in te plannen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om bloedonderzoek of een echo. Deze onderzoeken worden op een andere afdeling uitgevoerd, terwijl we hier onder andere infusen aanleggen en de vitale functies, zoals de ademhaling en bloedsomloop, monitoren. Op onze afdeling is alles gericht op een snel herstel. We moedigen patiënten aan om snel na hun ingreep op de rand van het bed te zitten en de benen even te laten bewegen. Dit is ter bevordering van de bloedsomloop. Ook geven wij de patiënten  ademhalingsoefeningen om de longen te laten ontplooien na het vele platliggen. Hierdoor proberen we complicaties zoals een longontsteking te
voorkomen.”

Fietsen door de duinen

Twee keer per dag komt de fysiotherapeut langs, die oefeningen met de patiënten doorneemt. “Op de gang staat een hometrainer, waar  patiënten op een scherm kunnen kiezen waar zij een fietstochtje willen maken: op het strand, door de dierentuin of door Vlissingen! Door het laagdrempelig aan te bieden, hopen we dat de patiënt er sneller gebruik van maakt. Want bewegen is zo belangrijk! Verder hebben we in de gemeenschappelijke ruimte een bewegingstelevisie staan, waar patiënten op een leuke manier been-, knie- of armoefeningen kunnen doen. Ook krijgt de patiënt hier advies over gezonde voeding zodat het lichaam weer kan aansterken. Op de menukaart staan daarom altijd eiwitrijke en vezelrijke gerechten.”

Psycho-sociale zorg

Tot slot noemt Jolien nog de psycho-sociale zorg. “Het is belangrijk dat patiënten snel weer goed in hun vel komen te zitten. Daarom zijn er geestelijke verzorgers, psychologen en psychiaters om ze te begeleiden. We merken dat door de coronapandemie mensen meer uit balans zijn en zich eenzamer voelen. Daar besteden we dus veel aandacht aan. Met ons team proberen we de patiënten zo goed mogelijk te ondersteunen.
We hebben een sterke band onderling en maken er – ondanks de soms trieste omstandigheden – voor iedereen het beste van. Dat voelen de patiënten, want we krijgen vaak complimenten over onze inzet en de goede zorg die we verlenen. Als patiënten dan met een glimlach op hun gezicht de afdeling verlaten, voelen we ons erg dankbaar!”