Officieel werkt Myrna Slijkerman op de afdeling Medisch Instrumentele Dienst, maar ze voert haar werkzaamheden uit op de polikliniek Cardiologie. Als functielaborant is ze, samen met drie collega’s, verantwoordelijk voor de controle van verschillende apparaatjes die helpen bij hartritmeproblemen.

De apparaten die Myrna controleert zijn hartritmemonitors, pacemakers en ICD’s. “Hartritmemonitors controleren twee tot drie jaar lang de hartslag en helpen om uit te zoeken of iemand hartritmeproblemen heeft. De pacemaker wordt geïmplanteerd om een te langzame hartslag tegen te gaan. En de ICD is zowel een pacemaker als een inwendige AED: deze kan levensbedreigende hartritmestoornissen verhelpen door het geven van een schok.” ICD’s mogen pas sinds kort worden gecontroleerd in Adrz. “Dat mocht vroeger alleen in de ziekenhuizen die ze plaatsten. En omdat Adrz dat niet doet, mochten wij ze ook niet uitlezen. Maar sinds eind 2019 zijn wij gekwalificeerd om dat wel te doen.”

Enorme vooruitgang

Voor patiënten met een ICD is dat een enorme vooruitgang, vindt ook Toon Lookman (78) uit Kapelle. Hij heeft sinds 2007 een ICD, nu al zijn derde. “Ik heb hem gekregen in
Leiden en moest voor controle ook steeds naar Leiden. Daar ben je toch wel een dag mee kwijt.” Sinds twee jaar wordt de controle uitgevoerd in Adrz. Ideaal, vindt hij. “Ik zou zelfs op de fiets kunnen komen. Zeker nu ik wat ouder ben, is het een verademing dat ik niet meer naar Leiden moet.” Tijdens een controle ziet Myrna op de computer of het apparaat de afgelopen tijd in actie is geweest en vraagt ze aan de patiënt of hij daar iets van heeft gemerkt. “Ook vragen we of er nog andere klachten zijn.” Op een normale dag ziet Myrna zo’n twaalf patiënten. “Het belangrijkste is toch dat praatje met de patiënt en mensen met een goed gevoel naar huis laten gaan.”

Meekijken op de computer

Myrna of een van haar collega’s is ook altijd aanwezig bij het plaatsen van een apparaat, om de cardioloog te ondersteunen. “Wij kijken op de computer mee of het draadje op de juiste plaats in het hart wordt neergelegd, zodat het signaal goed doorkomt. Daarnaast worden we wel eens naar de Spoedeisende Hulp of de afdeling geroepen voor advies. En we begeleiden patiënten met een apparaat die een MRI-scan krijgen. Dus het is heel afwisselend werk!”

Zelfstandig controles uitvoeren

Adrz is sinds 2019 bevoegd om zelfstandig ICDcontroles uit te voeren. “Een voorwaarde om dit te mogen doen, is het beschikken over voldoende gekwalificeerde cardiologen en ICD-technici”, vertelt dr. Ismail Aksoy, cardioloog en devicespecialist. “De controles worden uitgevoerd door een technicus in samenwerking met een devicecardioloog. De technicus leest het apparaat uit en de gegevens worden nadien besproken door de cardioloog.” Van de vier gekwalificeerde cardiologen in Adrz plaatsen er drie ICD’s, in het Erasmus MC of Amphia Ziekenhuis. “De vakgroep Cardiologie is momenteel bezig met het verkrijgen van een vergunning voor ICD-plaatsingen, zodat wij deze voor alle Zeeuwse patiënten hier in Adrz kunnen aanbieden. Momenteel moeten Zeeuwse patiënten nog buiten de regio worden geholpen.”