Nieuw! Luister nu aflevering 4: Zorg voor kanker van onze podcastserie Zorgopname!

Bij een beschadigde kraakbeenlaag spreken we van artrose. Een heupgewricht dat pijnlijk is vanwege artrose (slijtage) kan u erg beperken in uw dagelijks functioneren. Er treedt een pijnlijke gewrichtsspleetvernauwing op met aan de randen van het gewricht vaak abnormale botaangroei (osteofyten) waardoor de heup ook stram wordt.

Mogelijke oorzaken

De belangrijkste oorzaak voor heupartrose is ouderdom van het gewricht. Daarnaast zijn er een paar andere oorzaken die kunnen leiden tot een vervroegde aantasting van het heupgewricht met artrose als gevolg. Deze oorzaken zijn:

  • Kraakbeenbeschadiging door een letsel (val/uit de kom schieten) van de heup
  • Een infectie van het heupgewricht
  • Ontsteking van het heupgewricht (bijvoorbeeld bij reumatische artritis, de ziekte van Bechterew)
  • Aangeboren of verworven afwijkingen van het heupgewricht (bijv. de ziekte van Perthes, heupdysplasie)
  • Kopnecrose, infarct van de heupkop door onvoldoende doorbloeding

Klachten

De meest voorkomende klacht bij slijtage van het heupgewricht is pijn. Die pijn wordt meestal gevoeld in de lies, in de bilstreek of aan de zijkant van het heupgewricht. Soms trekt deze pijn door tot aan de knie. Naast de pijn neemt de beweeglijkheid van uw heupgewricht af en wordt dit stijf. Deze stijfheid kunt u met name merken bij het opstaan uit een stoel (startpijn), of een stijfheid van het heupgewricht in de ochtend na het ontwaken (ochtendstijfheid). Tevens kunt u merken dat bepaalde handelingen zoals het aantrekken van een schoen en sokken vanwege de bewegingsbeperking in uw heupgewricht moeilijker uit te voeren zijn. Als de slijtage toeneemt zullen de klachten die u ervaart ook toenemen. Dit hindert u tijdens uw dagelijkse activiteiten en kan u zelfs uit uw slaap houden.

Onderzoeken & behandelingen