We spreken van een klaplong als er geen lucht meer zit in (een deel van) een long. Meestal is dat het gevolg van een gaatje in de buitenkant van een long, In de plaats daarvan zit er lucht tussen de long en de borstkas, in de borstholte.

Hoe komt het dat er geen lucht meer in de long zit, en waarom valt een long samen? Longen zijn net ballonnen en hebben daarom de natuurlijke neiging om leeg te lopen. Normaal kan dat niet, omdat ze als het ware plakken aan de binnenkant van de borstholte. Aan de buitenkant van de longen en op de binnenkant van de borstholte zitten vliezen, de pleurabladen. Normaal glijden deze vliezen soepel over elkaar door een heel dun laagje vloeistof ertussen.

Door een lichte onderdruk in de borstholte kan de long niet in elkaar zakken. Maar soms valt deze onderdruk weg, bijvoorbeeld door een gaatje in de long of in de borstkas. In die situatie vult de ruimte tussen de long en de borstkaswand zich met lucht, de onderdruk valt weg en de long zal leeglopen, waardoor de long als het ware in elkaar klapt. Vandaar de naam klaplong.

Symptomen
De klachten bij een klaplong ontstaan meestal vrij plotseling. De meeste mensen met een klaplong hebben last van:

  • Pijn aan de kant van de klaplong
  • Benauwdheid

De pijn begint vaak met steken, maar kan later ook continu aanwezig zijn. De meeste klachten worden vanzelf binnen een dag minder. Zelfs als er niets aan de klaplong is gedaan.

Oorzaken
Soms is er geen duidelijke oorzaak. Jonge mannen met een lange slanke gestalte hebben een groter risico op een klaplong. Een klaplong kan ook gevolg zijn van een longaandoening zoals longemfyseem. Ook roken (met name wiet roken), duiken met perslucht of vliegen zonder drukcabine kunnen oorzaak van een klaplong zijn. Een klaplong kan ook optreden als complicatie na een behandeling van een arts. Verder kan een ongeluk of messteek oorzaak zijn van een klaplong