Nieuw! Luister nu aflevering 4: Zorg voor kanker van onze podcastserie Zorgopname!

Een frozen shoulder is een stijve schouder. Het komt voor bij 2-5% van de Nederlanders. Het meest bij vrouwen tussen de veertig en zeventig jaar.

De oorzaak van een frozen shoulder is niet bekend, maar we weten wel dat er sprake is van een gewrichtsontsteking. Deze ontsteking zorgt ervoor dat het kapsel om het gewricht verschrompelt en verdikt. Hierdoor kan de schouder niet meer, of niet zonder pijn bewegen. Een frozen shoulder kan ook ontstaan na een schouderoperatie of een blessure. Het gewrichtskapsel kan zich namelijk door een soort littekenreactie samentrekken. Als de schouder om een andere reden een tijd niet gebruikt is, kan ook een stijve schouder ontstaan. De stijfheid heeft dan een andere oorzaak. Dit is géén frozen shoulder. Met het verhaal van de patiënt en lichamelijk onderzoek kan een arts meestal vertellen wat de oorzaak is. Aanvullend onderzoek is soms nodig om eventuele andere afwijkingen uit te sluiten.

Klachten

Mensen met een frozen shoulder klagen over:

  • pijn
  • een stijve schouder

De pijn kan zeurend zijn of stekend. Het is de hele tijd aanwezig zijn, of af en toe – vooral ’s nachts. De pijn zit aan de buitenkant van de schouder en vaak in de bovenarm. Bewegen van de arm doet pijn. Ook als een ander uw arm beweegt, doet het pijn. Activiteiten als aan- en uitkleden, iets uit een hoge kast pakken en autorijden zijn pijnlijk.