Bij volwassenen is het sub-acromiaal pijnsyndroom (SAPS) vaak de oorzaak van pijn in de schouder. Vooral het optillen van de arm doet pijn. Later is er ook pijn in rust. SAPS staat voor subacromiaal pijnsyndroom: pijnklachten onder het schouderdak met pees- en slijmbeursontsteking in de schouder.

Mogelijke oorzaken

Er zijn meerdere oorzaken. We dachten altijd dat inklemming (impingement) van een slijmbeurs, pees of spier tussen de botten en het dak van het schoudergewricht de oorzaak was. Maar uit onderzoek blijkt dat inklemming heel soms de oorzaak is. Meestal is er eerst een peesontsteking (dit heet tendinose). Die ontsteking kan ontstaan door heel vaak heffen van de arm, bijvoorbeeld bij een tennisopslag, ramen lappen of behangen.Een ontstoken pees wordt dikker en de slijmbeurs erboven zwelt ook op. Die pees en slijmbeurs ‘schuren’ dan langs het bot van het schouderdak. Dit geeft nóg meer irritatie in de pees en de slijmbeurs. Uiteindelijk kan er zelfs een scheurtje (ruptuur) in de pees ontstaan. Het gevolg: toename van zwelling en pijn.

Klachten

Mensen met SAPS klagen over:

 • Pijn
  – Eerst is er lichte pijn bij activiteiten en in rust.
  – De pijn kan uitstralen van de voorkant van de schouder naar de zijkant van de bovenarm.
  – Bij tillen of omhoog bewegen van de arm kan de schouder extra pijnlijk of stijf zijn.
  – Ook het laten zakken van de arm kan pijn doen.
  – Later kan de schouder ook in rust (slapen) pijn doen.
 • Moeilijk bewegen. De pijn en zwelling zorgen ervoor dat de arm niet meer alle kanten op kan bewegen. De arm omhoog bewegen is pijnlijk en gaat moeilijk.