U bent door uw huisarts verwezen naar het Borstzorgcentrum. U zal eerst voor een beeldvormend onderzoek opgeroepen worden op de afdeling Radiologie. Afhankelijk van de bevindingen kan u doorverwezen worden aar een oncologische chirurg (mammachirurg).

De verwijzing

  • Verwijzing naar de radioloog van het Borstzorgcentrum: er zal als u ouder bent dan 30 jaar over het algemeen een mammografie gemaakt worden, aangevuld met een echografie indien noodzakelijk. Wordt er een verdachte afwijking gezien, dan wordt in deze zelfde zitting een weefselreepje geoogst. Indien een weefselreepje wordt geoogst, dan wordt u doorverwezen naar de oncologisch chirurg of verpleegkundig specialist en wordt  lichamelijk onderzoek van beide borsten verricht.

De afspraak

Wij adviseren u om uw partner, een familielid of een vriend of vriendin mee te nemen.

Voorbereiding op de afspraak

  • Als u medicatie gebruikt, vragen wij u een volledig medicatieoverzicht mee te nemen.
  • Het gebruik van bloedverdunners moet u altijd melden. Plavix en Clopidogrel mag u 5 dagen voorafgaand aan het bezoek aan het Borstzorgcentrum niet meer gebruiken.
  • Als u bij de trombosedienst bekend bent met het gebruik van Fenprocoumon, Marcoumar, Sintromitis of Acenocoumarol, dan worden eventueel aanvullende puncties of biopsieën op een ander tijdstip gepland met instructies aan de trombosedienst.
  • Als u ergens allergisch voor bent, vragen wij u dit altijd te melden.
  • Komt er binnen uw familie borst- en/of eierstokkanker voor, aan de kant van uw moeder of vader? Geef dit dan tijdens het consult aan ons door.
  • Om de mammografie goed te kunnen maken, mag u op de dag van het onderzoek geen bodylotion, vettige douchegel, zinkzalf, doucheolie en/of talkpoeder gebruiken.

De huisarts

Na uw bezoek aan het Borstzorgcentrum brengen wij uw huisarts op de hoogte van de uitkomst van de onderzoeken. Indien u hier behoefte aan heeft, kunt u contact opnemen met uw huisarts voor een gesprek. Als geen afwijkingen worden gevonden, wordt u doorgestuurd naar uw huisarts. Uw huisarts wordt geïnformeerd over uw uitslagen en het traject. De huisarts wordt verder betrokken in het gehele traject.

Bekijk hier de folder over uw bezoek aan het Borstzorgcentrum.

Bij het Borstzorgcentrum krijgen vrouwen die een knobbeltje in de borst hebben ontdekt meteen dezelfde dag uitslag. Vrouwen krijgen na een reeks onderzoeken meteen te horen of er niets aan de hand is, of dat verder onderzoek nodig is. Lees hier het volledige nieuwsbericht over het snelle behandeltraject.