Gezonde borsten
Wat kunt u zelf doen?
Borstkanker voorkomen kan niemand. Wel weten we dat je met een gezonde, actieve leefstijl en de juiste aandacht voor de borsten de kans op borstkanker kunt verkleinen.
Ken de borsten
Borstzelfonderzoek is een prima manier om uw borsten goed te leren kennen. Borstzelfonderzoek zo nu en dan maakt u vertrouwd met uw borsten. Veranderingen in de borsten merkt u dan sneller op. Houdt zo’n verandering langere tijd aan, trek dan aan de bel bij uw huisarts. Om de borsten goed te controleren is het belangrijk om te weten wat voor u normaal is. Elke vrouw zal wel herkennen dat de borsten gedurende de menstruele cyclus wisselend kunnen (aan)voelen. Soms zijn de borsten wat voller, meer gespannen en/of gevoeliger dan anders. Borstzelfonderzoek voorkomt niet dat u borstkanker krijgt.
Waar let u op bij borstzelfonderzoek?
- een verharding van de borst
- een deuk in de borst
- huidverandering (ook: slecht genezend plekje)
- warm aanvoelende borst met een rode verkleuring van de huid
- vocht uit de tepel (bloederig, waterig, groen van kleur of melkachtig)
- putjes in de borst
- een bult op de borst
- een dikke ader in de borst
- ingetrokken tepel (tenzij je dat altijd al had)
- vorm of grootte van borst verandert
- schilfering en roodheid (sinaasappelhuid) van de borst
- een ongewoon knobbeltje in de borst (niet altijd zichtbaar)
- pijnlijke, anders aanvoelende plek in de borst
- zwelling in de oksel
Bent u met een klacht verwezen voor verder onderzoek en is de uitslag goedaardig? Dan kunnen er verschillende dingen geconstateerd zijn.
De uitslag van onderzoek laat een goedaardige afwijking zien
De uitslagen waren bij u goedaardig, maar wat betekent dit dan? Is het nodig om het te laten controleren en waar kunt u zelf op letten? Vragen die u misschien bezig houden na de opluchting die u voelde toen de uitslag goed bleek te zijn. Hier leest u welke goedaardige aandoeningen er bestaan en wat geadviseerd wordt ten aanzien van controle en risico’s.
Erfelijkheid
Als er bij u sprake kan zijn van een erfelijk aanleg wordt u verwezen naar het Erasmus MC voor erfelijkheidsonderzoek. Deze afspraak bestaat uit een gesprek waarbij de familiegeschiedenis in kaart wordt gebracht, gevolgd door bloedafname voor DNA-onderzoek. Hieruit volgt dan een advies voor u en voor uw familieleden. Indien er een genmutatie is geconstateerd, kan dit gevolgen hebben voor uw behandel- en nazorgtraject. Uw arts of verpleegkundig specialist worden ook op de hoogte gesteld van de uitslag.
B-bewust
Door borstkanker kan uw leven flink ontregeld raken. Het helpt wanneer u hier regelmatig bij stil staat en erover praat. B-bewust helpt u hierbij. Tijdens het behandelproces zullen er beslissingen genomen moeten worden. Beslissingen waarin u een actieve rol kunt hebben. Kernvragen zijn dan: ‘Wat wil ík?’ en ‘Wat vind ík belangrijk?’. De huisarts en uw behandelend arts of verpleegkundig specialist kunnen belangrijke gesprekspartners zijn die veel informatie kunnen geven. Bereid deze gesprekken voor met de checklists van b-bewust.nl.
Naasten
Hoe gaat u om met iemand met borstkanker? Voor veel mensen in de omgeving van een borstkankerpatiënt is het antwoord hierop nog niet zo eenvoudig. Borstkanker heeft u niet alleen. De impact op de omgeving is vaak groot. Ook partner, kinderen, familie en vrienden kunnen het moeilijk hebben.
Heart pillow
Patiënten die een borstoperatie hebben ondergaan bij Adrz krijgen een speciaal kussentje mee naar huis, dat de pijn van de operatiewond verzacht. Dit zogeheten Heart Pillow verlicht bovendien zwelling en stuwing en zorgt ervoor dat de spanning in de schouder afneemt. Het kussentje heeft de vorm van een hart en is ontworpen in de Verenigde Staten. Het wordt gemaakt door lotgenoten en vrijwilligers. De hartvorm van het kussen laat zich prettig onder de oksel dragen. De hartvorm draagt bovendien de boodschap mee van betrokkenheid.
Contactgegevens
Als u vragen heeft over de radiologieonderzoeken of de planning, kunt u contact opnemen met de afdeling Radiologie.
Telefoonnummer Radiologie: 088 125 43 60
E-mailadres: bvt.borstzorgcentrum@adrz.nl
Voor de overige vragen over vervolgafspraken en onderzoeken, kunt u contact opnemen met het Borstzorgcentrum.
Telefoonnummer Borstzorgcentrum: 088 125 51 39 (maandag t/m vrijdag 8.00-12.30 uur en 13.30-16.00 uur)
E-mailadres: borstzorgcentrum@adrz.nl