Deze folder geeft u informatie over opname op de hartbewaking (CCU). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Algemene zaken op een rij

Uw familielid of naaste is opgenomen op de hartbewaking. Artsen en verpleegkundigen realiseren zich dat u niet weet wat er allemaal gebeurt op de hartbewaking. Daarom hebben we een aantal algemene zaken over de afdeling voor u op een rijtje gezet.

Verblijf hartbewaking

Een opname op de hartbewaking is nodig als de hartfunctie extra aandacht en zorg nodig heeft. Opname is vaak het gevolg van een acute hartziekte. Alle opgenomen patiënten worden via elektrodes aangesloten aan de bewakingsmonitor. Deze monitor kan onder andere het hartritme, de bloeddruk, de ademhaling en het zuurstofgehalte in het bloed aflezen. Verder krijgen patiënten meestal geneesmiddelen via een infuus. Tijdens het verblijf op de hartbewaking kunnen allerlei onderzoeken gedaan worden. Bijvoorbeeld bloedonderzoek, een hartfilmpje (ECG) en een foto van hart en longen.

De verpleegkundigen van de hartbewaking zijn speciaal opgeleid om patiënten in complexe behandelsituaties te verplegen. Als de acute fase voorbij is, kan de opname voortgezet worden op de Cardiologie (afdeling L).

Benodigdheden tijdens opname

We vragen uw familie/naasten om tijdens het bezoek het volgende mee te nemen:

  • een overzicht van de medicijnen die u gebruikt
  • uw kaart van de trombosedienst als u bloedverdunners gebruikt
  • nachtkleding, ondergoed en toiletartikelen
  • ochtendjas en pantoffels met een stevige zool of antislip
  • eventueel hulpmiddelen: (lees)bril, gebitsprothese, hoorapparaat