Nieuw! Luister nu aflevering 4: Zorg voor kanker van onze podcastserie Zorgopname!

Voor veel mensen met diabetes type 1 en sommige mensen met diabetes type 2 is de insulinepomp een uitkomst. Om u goed voor te bereiden op pomptherapie, start u binnenkort met een voorbereidingstraject. Het is belangrijk om te weten wat deze therapie precies inhoudt, wat u ervan kunt verwachten en wat u van ons mag verwachten. Daarom vindt u op deze pagina informatie over de therapie, informatie over de bijeenkomsten die worden georganiseerd en verdiepende informatie.

Stabielere bloedglucosewaarde

Een insulinepomp kan een uitkomst zijn wanneer u insuline gebruikt. Een pomp geeft voortdurend kleine hoeveelheden insuline af. Uw bloedglucosewaarde blijft daardoor vaak stabieler dan bij insuline spuiten. Of het iets voor u is, verschilt van persoon tot persoon. Hierover kunt u meer lezen in de folder Insulinepomptherapie.

Zelfstandig met de pomp omgaan

Voordat u werkelijk kunt starten met insulinepomptherapie is het belangrijk dat u zelfstandig met de pomp kan omgaan. Om dit te leren, biedt het diabetesteam een voorbereidingstraject aan. Dit traject bestaat uit meerdere groepsbijeenkomsten over een periode van ongeveer twee maanden. Dit traject wordt op vaste momenten per jaar aangeboden. Zie voor meer informatie ook de folder Voorbereidingstraject.

Bijeenkomsten en begeleidingsmomenten

Zodra u gaat starten met insulinepomptherapie is het goed om te weten hoe u zich kunt voorbereiden en waar u de informatie kunt vinden. Hieronder vindt u informatie over de bijeenkomsten en begeleidingsmomenten.

Koolhydraatworkshop

Voedingstherapie is een belangrijk onderdeel van het totale behandelplan voor alle mensen met diabetes. Aan het einde van de koolhydraatworkshop weet u wat koolhydraten zijn, kent u het verschil tussen langzame en snelle koolhydraten, weet u wat zoetstoffen zijn en kunt u rekenen met koolhydraten. Aan het einde van de workshop krijgt u een oefening mee naar huis waarbij u drie dagen een voedingsdagboek bijhoudt. Als u deelneemt in verband met de inzet van insulinepomptherapie, dan worden deze resultaten meegenomen in het multidisciplinair overleg (MDO). Uw inzet en vaardigheid met koolhydraten tellen zal tijdens het MDO meewegen voor een positief of negatief advies voor start van pomptherapie.

De informatie die we met u bespreken, vindt u terug in de folder Koolhydraatworkshop.

Multidisciplinair overleg

Zodra u hebt aangegeven te willen starten met insulinepomptherapie, is het diabetesteam verplicht om dit te bespreken in het multidisciplinair overleg (MDO). U bent hierbij niet aanwezig. Nadat het MDO heeft plaatsgevonden, hoort u of er een akkoord is gegeven voor het starten met pomptherapie.

Bijeenkomst één: inleidende informatie

U bent bezig met de voorbereidingen om te starten met insulinepomptherapie. Het is belangrijk om te weten wat insulinepomptherapie precies inhoudt, wat van u verwacht wordt en wat u van ons mag verwachten. Dit hoort u tijdens de eerste bijeenkomst over pomptherapie.

De informatie die we met u bespreken, vindt u terug in de folder Bijeenkomst één: inleidende informatie.

..

Bijeenkomst twee: verdiepende informatie

Tijdens de verdiepende bijeenkomst gaan we dieper in op voeding, materialen, hyper- en hypoglykemie en geven we praktische informatie over wat u kunt doen in specifieke situaties.

De informatie die we met u bespreken, vindt u terug in de folder Bijeenkomst twee: verdiepende informatie.

Bijeenkomsten leverancier

Afhankelijk van de pomp die u kiest, volgt u één of meerdere bijeenkomsten van de pompleverancier. Zij trainen u in het zelfstandig bedienen van de pomp. De pompleverancier geeft aan hoe u zich hierop kunt voorbereiden en neemt contact met u op. Om die reden verstrekt de diabetespoli uw contactgegevens aan de pompleverancier.

Begeleiding startweken

Nadat u gestart bent met pomptherapie, krijgt u de eerste twee weken begeleiding van de diabetesverpleegkundige. Daarna draagt deze uw diabeteszorg weer over aan uw behandelend diabetesverpleegkundige.

Checklist voorbereiding insulinepomptherapie

Om u goed voor te bereiden op de diverse bijeenkomsten van het voorbereidingstraject insulinepomptherapie, kunt u een checklist raadplegen. Hierdoor weet u wat ervoor, tijdens en na de bijeenkomsten van uw wordt verwacht. Bekijk de checklist voorbereiding insulinepomptherapie.