Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Voor veel mensen met diabetes type 1 en sommige mensen met diabetes type 2 is de insulinepomp een uitkomst. Om u goed voor te bereiden op pomptherapie, start u binnenkort met een voorbereidingstraject. Het is belangrijk om te weten wat deze therapie precies inhoudt, wat u ervan kunt verwachten en wat u van ons mag verwachten. Daarom vindt u op deze pagina informatie over de therapie, informatie over de bijeenkomsten die worden georganiseerd en verdiepende informatie.

Stabielere bloedglucosewaarde

Een insulinepomp kan een uitkomst zijn wanneer u insuline gebruikt. Een pomp geeft voortdurend kleine hoeveelheden insuline af. Uw bloedglucosewaarde blijft daardoor vaak stabieler dan bij insuline spuiten. Of het iets voor u is, verschilt van persoon tot persoon. Hierover kunt u meer lezen in de folder Insulinepomptherapie.

Zelfstandig met de pomp omgaan

Voordat u werkelijk kunt starten met insulinepomptherapie is het belangrijk dat u zelfstandig met de pomp kan omgaan. Om dit te leren, biedt het diabetesteam een voorbereidingstraject aan.

Bijeenkomsten en begeleidingsmomenten

Zodra u gaat starten met insulinepomptherapie is het goed om te weten hoe u zich kunt voorbereiden en waar u de informatie kunt vinden. Hieronder vindt u informatie over de bijeenkomsten en begeleidingsmomenten.

Koolhydraatworkshop

Voedingstherapie is een belangrijk onderdeel van het totale behandelplan voor alle mensen met diabetes. Aan het einde van de koolhydraatworkshop weet u wat koolhydraten zijn, kent u het verschil tussen langzame en snelle koolhydraten, weet u wat zoetstoffen zijn en kunt u rekenen met koolhydraten. Aan het einde van de workshop krijgt u een oefening mee naar huis waarbij u drie dagen een voedingsdagboek bijhoudt. Als u deelneemt in verband met de inzet van insulinepomptherapie, dan worden deze resultaten meegenomen in het multidisciplinair overleg (MDO). Uw inzet en vaardigheid met koolhydraten tellen zal tijdens het MDO meewegen voor een positief of negatief advies voor start van pomptherapie.

Multidisciplinair overleg

Zodra u hebt aangegeven te willen starten met insulinepomptherapie, is het diabetesteam verplicht om dit te bespreken in het multidisciplinair overleg (MDO). U bent hierbij niet aanwezig. Nadat het MDO heeft plaatsgevonden, hoort u of er een akkoord is gegeven voor het starten met pomptherapie.

Informatiefilmpje

U bent bezig met de voorbereidingen om te starten met insulinepomptherapie. Het is belangrijk om te weten wat insulinepomptherapie precies inhoudt, wat van u verwacht wordt en wat u van ons mag verwachten. Daarnaast heeft u verdiepende informatie nodig over voeding, materialen, hyper- en hypoglykemie en moet u weten wat u kunt doen in specifieke situaties. Dit wordt allemaal besproken in het filmpje dat u per mail toegestuurd krijgt.

Bijeenkomsten leverancier

Afhankelijk van de pomp die u kiest, volgt u één of meerdere bijeenkomsten van de pompleverancier. Zij trainen u in het zelfstandig bedienen van de pomp. De pompleverancier geeft aan hoe u zich hierop kunt voorbereiden en neemt contact met u op. Om die reden verstrekt de diabetespoli uw contactgegevens aan de pompleverancier.

Begeleiding startweken

Nadat u gestart bent met insulinepomptherapie zal uw behandelend diabetesverpleegkundige regelmatig contact met u hebben. Samen kunt u bespreken op welke wijze dit gaat plaats vinden (fysiek, telefonisch of per mail).

Pompkeuze

Er zijn diverse insulinepompen beschikbaar in Nederland met diverse toepassingsmogelijkheden.
Waarschijnlijk hebt u met uw diabetesverpleegkundige een oriënterend gesprek gehad over welke voor u geschikt zijn. Indien dit nog niet het geval is, kunt u dit inplannen met uw diabetesverpleegkundige. Tijdens het oriënterende gesprek kan uw diabetesverpleegkundige u de verschillende pompen ook laten zien.

De diabetespoli heeft niet alle beschikbare pompen in het assortiment. De pompen waaruit u kiezen binnen het Adrz zijn:

  • Medtronic: Minimed 740G en de Minimed 780G
  • Insulet: Omnipod Dash & Omnipod 5
  • VitalAir: Tandem T:slim X2
  • Ypsomed: mylife Ypsopump

Wat adviseren u om op www.bosman.com te kijken voor informatie over de pompen. Op de site van Bosman kunt u de pompen vergelijken en gebruik maken van een kieswijzer. Uw pompkeuze geldt in de meeste gevallen voor vier jaar, daarna kunt u weer een keuze maken voor een nieuwe pomp.